Mandam-nettikyselyn satoa – näin viljelijät ja urakoitsijat vastasivat - Agri-Kymi

Mandam-nettikyselyn satoa – näin viljelijät ja urakoitsijat vastasivat

Kartoitimme nettikyselyllä vuodenvaihteessa, millaisia koneita maanmuokkaukseen käytetään ja millaisia toiveita viljelijöillä ja urakoitsijoilla on. Katso mitä osallistujat vastasivat ja tutustu Mandamin muokkauskoneisiin, uusimpina joustopiikkiäkeisiin.

 

Kyselyyn osallistui 52 vastaajaa. Vastaajien taustatiedoissa yleisimmät viljelymaan tyypit olivat savimaa (31/52) ja multamaa (30/52). Melko yleisiä olivat myös hiesu-, hieta- ja turvemaat. Harvinaisimpia olivat hiekkamaa ja moreenimaa.

Savimaa on yleisin maalaji.

Muokattavien peltojen pinta-alat vaihtelevat melko paljon. Suurimmalla osalla (35 %) vastaajista peltokoko on 20–49,9 hehtaaria. Joka neljännen vastaajan peltopinta-ala on viidenkymmenen ja sadan hehtaarin välillä ja yli sata hehtaaria on muokattavana 21 prosentilla vastaajista.

Peltojen kevytmuokkaukseen käytetään samoilla pelloilla useita erilaisia laitteita. Eniten hyödynnetään piikkiäestä (71 %) ja kyntöauraa (58 %) mutta paljon myös lautasmuokkainta. Syysmuokkauksen ehdoton suosikki on kyntöaura, joka jättää taaksensa kultivaattorin, lautasmuokkaimen ja piikkiäkeen.

Laitteiden valinnassa tärkeimpinä kriteereinä vastaajat pitivät itse koneen hyvää hinta-laatusuhdetta sekä kulutusosien laatua ja hintaa. Tärkeitä seikkoja olivat myös traktorin tehontarve ja takuuasiat. Vapaissa kommenteissa mainittiin myös mm. kestävyys, toimivuus ja jälleenmyyntiarvo.

 

Kultivaattorit

Kysyimme, mikä olisi kultivaattorin tarvittu muokkaussyvyys. Yleisimmät vastaukset liikkuivat 15–20 sentin paikkeilla. Sopivin työleveys kultivaattorille oli kolme metriä ja toiseksi sopivin 3,8 metriä.

Kultivaattorin sopivin pakkerimalli on jousipakkeri, mutta myös v-kiekkopakkeri, putkipakkeri 620 mm ja kumipakkeri saivat vastaajilta useita mainintoja.

Kun kysyimme kultivaattorin lisävarusteiden hyödyllisyydestä, eniten kaivattiin hydraulista työsyvyyden säätöä, reunalautasia ja tieliikennevaloja. Myös valmius siemenkylvölaitteelle oli monen mielestä hyödyllinen tai välttämätön.

 

Lautasmuokkaimet

Vastaajista suuri osa piti hyvänä lautasmuokkaimen muokkaussyvyytenä noin kymmentä senttiä. Myös 15 cm sekä vaihtelu 5–15 cm saivat kannatusta. Yli puolet kertoi toivovansa muokkaimen lautasen halkaisijan kooksi 610 mm ja lopuille sopisi 560 mm. Paras työleveys olisi 3,5 metriä, mutta tarvetta on paljon myös kolme-, neljä- ja viisimetriselle leveydelle.

Eniten lautasmuokkaimeen sopivana pidettiin 620 mm:n putkipakkeria mutta myös kaikki muut mallit mainittiin hyvinä vaihtoehtoina.

Lautasmuokkaimen tärkeimpiä lisävarusteita ovat hinausvarustus ja tieliikennevalot. Myös jälkiharaa pakkerin taakse sekä valmiutta siemenkylvölaitteelle pidettiin hyödyllisinä.

 

Jankkurit

Suosituin työleveys jankkurille on kolme metriä. Seuraavina tulevat 2 ja 1,5 metriä. Lähes puolet vastanneista oli sitä mieltä, että jankkurissa pitää olla kolme piikkiä. Neljäsosa kannatti neljää piikkiä.

Tarpeellisimmat lisävarusteet jankkurille ovat vastaajien mukaan pakkeri ja maamyyrä.

 

Kyselyn mukaan kolme metriä on suosituin työleveys jankkurille.

 

Kommentteja

Pyysimme osallistujilta myös yleisiä kommentteja tai toiveita Mandam-muokkauskoneisiin liittyen. Toiveena mainittiin mm. pienempi hinattava lautasmuokkain, s-piikkiäkeet, laakeroinnin kehittäminen sekä kultivaattorille vaihtoehtoisia piikkejä eri kulmissa. Mandamin koneista kiitettiin hinta-laatusuhdetta, asiallista ulkonäköä ja koneen monipuolisuutta eri maalajeille.

 

Arvoimme kyselyyn vastanneiden kesken Mandam-lautasmuokkaimen käyttöön. Voittaja on Tuukka Somerolta ja häneen on oltu yhteydessä henkilökohtaisesti. Onnea voittajalle!

 

Mandam-maanmuokkauskoneilla hoidat kaikki maanmuokkaustyöt

Valikoimassamme nyt myös Joustopiikkiäkeet!

Mandamin KUN SUPER -joustopiikkiäes on suunniteltu kevyen ja keskiraskaan maaperän muokkaukseen kylvöä varten ja sadonkorjuun jälkeen. Sillä tasataan ja kuohkeutetaan pellon pintakerrosta, jotta kylvösiemenien itämiselle on hyvät edellytykset.

Koneella on kevyt ja hyvin suunniteltu runkorakenne, jonka ansiosta onnistuu suurtenkin massojen siirtäminen 70 × 12 mm:n piikeillä.

Mandam-joustopiikkiäkeen käyttö vähentää merkittävästi maanmuokkauskustannuksia. Se on myös helppokäyttöinen, ja kone on hydraulisesti taitettavissa kuljetusasentoon. KUN SUPER -joustopiikkiäestä on saatavana 3, 4, 5 ja 6 metrin työleveydellä.

Mandam KUN SUPER 4,0 Joustopiikkiäes

 

Mandamin muut muokkaimet

Mandam-lautasmuokkain on suunniteltu tehokkaaseen maanmuokkaukseen olosuhteista riippumatta. Sillä voit tehdä sekä kevät- että syysmuokkauksen – keväällä varmistamaan oikeanlaisen itämisen ja syksyllä sekoittaen olkimassan. Lautasten limitys on säädettävissä olosuhteiden mukaan. Lautaskulman säädön ansiosta lautaset uppoavat hyvin maahan myös kovemmilla maalajeilla. Muokkaimia on kahta eri mallia useilla leveyksillä.

Mandamin siipiteräkultivaattorit ovat erinomainen valinta maan kuohkeuttamiseen ja sänkimuokkaukseen. Lisäksi niiden avulla pystyt parantamaan tiivistynyttä maata. Valikoimassamme on kahta eri kultivaattorimallia eri työleveyksillä.

Mandam-jankkureilla voit muokata ja kuohkeuttaa maata kääntämättä sitä. Niden MGW-terä tarjoaa erinomaisen työsyvyyden hallinnan. Tehokkaan piikinmuodon ansiosta jankkuri kuohkeuttaa tiivistyneen maan riittävän syvältä ja parantaa näin syväjuuristen kasvien juurten tunkeutumiskykyä. Valikoimissa on kaksi eri mallia. Vakiovarusteena on putkipakkeri ja muita pakkereita saa lisävarusteena.

 

Katso koko Mandam-muokkauskoneiden valikoima tästä

 

Mandam on puolalainen työ- ja urakointikoneiden valmistaja, jonka tuotannosta 70 % viedään 26 eri maahan ympäri maailmaa. Mandamin  tuotevalikoimasta löydät koneita muun muassa maanmuokkauksiin ja kylvötöihin. Kestävistä komponenteista valmistetut maanmuokkauskoneet ovat myös yksinkertaisia: sähköistystä ei ole, ja rikkoutuvia osia niin vähän, että korjaat koneet helposti itse.

 


Agri-Kymi maahantuo ja myy traktorikäyttöisiä työkoneita ja perävaunuja maatilojen ja koneyrittäjien käyttöön. Laaja valikoimamme koostuu kustannustehokkaista ja kilpailukykyisistä tuotteista. Olemme asiantunteva ja mutkaton suomalainen perheyritys, joka panostaa pitkiin kumppanuuksiin ja asiakkuuksiin.

Lue muita kirjoituksia

Top