Tempo-paalivaunu on helppo kuormata ja kulkee hyvin - Agri-Kymi

Tempo-paalivaunu on helppo kuormata ja kulkee hyvin

Tempo-paalivaunuja on saatavilla kantavuudeltaan neljässä kokoluokassa: 9, 12, 18 ja 20 tonnia. Niitä käytetään pääasiassa heinä- ja olkipaalien ajoon mutta paljon myös sermeillä varustettuna esimerkiksi juureslaatikoiden kuljetukseen. Hydraulisilla sivulaidoilla olevat paalivaunut helpottavat lastausta ja mahdollistavat sen, ettei tarvitse käyttää kuormaliinoja.

 

Tempo-paalivaunu on tehty suurille kuormille ja nopeaan ajoon. Järeästä putkipalkista tehty ja usealla poikittaisella välipalkilla jäykistetty suorakaiteen muotoinen runko kestää kuorman aiheuttamat väännöt. Näin valmistettuna saadaan suuri kantavuus omapainon jäädessä pieneksi.

Sermillinen Tempo PV12 -paalivaunu.

 

Teräksistä lavaa kiertää kantillaan oleva putkipalkki, josta muodostuu lavanreunaan tukeva kynnys. Lavan alapuolella on useampia sidontaliinojen kiinnityspaikkoja, joten kuorma saadaan pysymään hyvin paikoillaan. Agri-Kymin konemyyjä Jani Manni kertoo, että Tempo-paalivaunuissa lavan pohja on umpinainen peltilevy eikä ritilä, joten muovitetut paalit pysyvät lastatessa ehjinä.

Agri-Kymin konemyyjä Jani Manni ja Tempo PV18H ylösnousevilla laidoilla.

Tempon hiipivä teli helpottaa ajoa ja vaunu kääntyy ketterästi myös peltotielle. Teli pyrkii esteen tullessa tai montussa nostamaan etupyörää ja keventämään kulkua.

Jani Manni kertoo, että vaunuissa on jarrut etummaisilla pyörillä, mutta 20-tonnisessa on jarrut kaikissa pyörissä.  Vetoaisa on kumivaimennettu eli se estää vetokoukulle tulevia iskuja. Lisävarusteena on isompiin vaunuihin saatavana myös hydraulisesti vaimennettu vetoaisa.

 

Kolmea suurinta vaunukokoa on saatavana hydraulisilla laidoilla, jotka ovat joko ylösnousevia tai alaslaskevia. Jani Mannin mukaan on makuasia, kumman käyttäjä valitsee. ”Ero on oikeastaan siinä, että jos lastatessa pellolla kärryä pitää siirtää, ei ylösnousevia laitoja tarvitse liikuttaa. Alaspäin laskevat ovat lastatessa maassa kiinni, joten niitä pitää nostaa. Alaslaskevat laidat vaativat 20 sentin etäisyyden, joten käytännössä niidenkin kanssa pääsee lähelle lastaamaan”, Jani kertoo.

Nousevissa laidoissa väli lavan alareunasta laitaan on suurimmillaan kolme metriä. Saatavana on myös 30 sentin jatkopalat, joten lastausvaraa voidaan nostaa 330 senttiin asti.

Tempo paalivaunu
Tempo PV18H -paalivaunu alaslaskevilla laidoilla.

 

”Renkaissa on useampia kokovaihtoehtoja tarpeen mukaan. Yleisin rengas on mahdollisimman leveä, jotta se kantaa paremmin peltojen pehmeillä alustoilla. Jos taas on paljon maantieajoa, kapeampi rengas on pienemmän vierintävastuksen vuoksi parempi”, Jani Manni opastaa.

Tempo-paalivaunussa on useita liinojen kiinnityspaikkoja. Sileää lavaa kiertää kantillaan oleva putkipalkki, josta muodostuu lavanreunaan tukeva kynnys.

 

Vakiovarusteina paalivaunuissa ovat myös äärivalot eli oranssit ledit sivuilla ja ajovalot takana. Lisävarusteena saa muitakin työvaloja. Vaunussa on myös tarvikelaatikko kuormaliinoja ja muita tarvikkeita varten. Suuremmissa vaunuissa on hydraulinen tukijalka vakiona.

 


Agri-Kymi maahantuo ja myy traktorikäyttöisiä työkoneita ja perävaunuja maatilojen ja koneyrittäjien käyttöön. Laaja valikoimamme koostuu kustannustehokkaista ja kilpailukykyisistä tuotteista. Olemme tehneet  konekauppaa  yli 25 vuotta ja valinneet yhteistyökumppaneiksemme parhaat valmistajat Euroopasta. Olemme asiantunteva ja mutkaton suomalainen perheyritys, joka panostaa pitkiin kumppanuuksiin ja asiakkuuksiin.

Lue muita kirjoituksia

Top