Maatalousalan nopeat muutokset vaativat kykyä ennakoida - Agri-Kymi

Maatalousalan nopeat muutokset vaativat kykyä ennakoida

Maatalous- ja koneurakointiyrittäjä Pentti Pusa tietää, että nopeasti muuttuvalla alalla ennakointi, edelläkävijyys ja yhteistyökumppanit ovat avaimia menestykseen. Yhteistyö maatalouskoneiden jälleenmyyjä Arhosen Konemyynti Ky:n ja maahantuoja Agri-Kymi Oy:n kanssa on Pentin kohdalla mahdollistanut liiketoiminnan laajentamisen.     

Pihvikarjan kasvattaja Pentti Pusa ylläpitää Keuruulla lihanautatilaa yhdessä vaimonsa Paula Pusan kanssa. ”Kasvatamme maailman parasta pihvilihaa”, toteaa Pentti pilke silmäkulmassaan viitaten Atrian menestykseen. Atria on voittanut kaksi kertaa peräkkäin maailman parhaan maitorotuisten hiehojen pihvilihan tittelin. Maailman paras liha tulee siis Atrialta, ja yksi sen lihantuottajista on keuruulainen Pusan karjatila. Lypsykarjatilan liiketoiminta vaihtui pihvilihan tuotantoon reilu vuosi sitten.

Pentti tietää kokemuksesta, että alalla tapahtuviin muutoksiin kannattaa suhtautua ennakoiden ja muutosmyönteisesti. Pentti on aktiivinen maatalouden kehittäjä ja hän on kiertänyt useita maanosia tutustuen maatalouteen maailmalla. Hän on nähnyt, miten muun muassa Yhdysvaltojen Kansasissa tai Australiassa harjoitetaan maataloutta. ”Karjatilat ja niiden mukana maatalouskoneet kasvavat päivä päivältä. Ala muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan aiemmin”, Pentti kertoo maatalousalasta.

Muutoskykyinen maatalousyrittäjä

Alan muuttuessa kovaa vauhtia myös Pusan tilan piti miettiä sivuelinkeinoja maatalouden lisäksi. Suurin muutos liiketoimintaan tapahtui vuonna 2008. Kaikki alkoi Agri-Kymin ymmärtäessä SaMASZ-heinäkoneiden antamat mahdollisuudet maataloudelle. Myös Arhosen Konemyynnin yrittäjä Pentti Arhonen näki SaMASZin mahdollisuudet ja ryhtyi Agri-Kymin maahantuomien maatalouskoneiden jälleenmyyjäksi. ”Ostin Arhosen Konemyynniltä SaMASZ-perhosniittokoneen ensimmäisenä urakoijana Suomessa. Siitä lähtien olemme karjatalouden lisäksi tehneet myös koneurakointia, josta nykyään muodostuu puolet yrityksen liikevaihdosta.”, Pentti kertoo. Niittoaikana Pentin löytää niittokoneensa kanssa pellolta – omilta ja muiden pelloilta.

Alan suunnannäyttäjäksi ja edelläkävijäksi

Yrittäjälle yhteistyöverkostot ovat elintärkeitä. Yhteistyö maahantuojan ja jälleenmyyjän kanssa on vilkastuttanut Pentin tilan liikevaihtoa ja lisännyt asiantuntijamainetta alan yrittäjien keskuudessa. SaMASZ-perhosniittokoneiden rantauduttua Suomeen Pusa ja Arhonen ovat olleet maatalousalan suunnannäyttäjiä ja tehneet yhteistä kehitystyötä maatalouden hyväksi. Olen hyvillä mielin antanut neuvoja ja suosituksia kaikille konetta hankkiville. Koneurakointia tehdessä koneet joutuvat koville ja on hienoa olla mukana suosittelemassa koneita, jotka kestävät ja toimivat hyvin. Koneet ovat lisäksi muihin vaihtoehtoihin nähden edullisia”, Pentti kertoo.

Hyvät yhteistyökumppanit yrittämisen tueksi

Maailmaa nähneenä miehenä Pentti arvostaa yhteistyökumppaninsa laajaa ammattitaitoa ja perheyrityksen välitöntä asiakkaiden ja kumppanien huomioimista. ”Olemme Agri-Kymin Jaskan kanssa aikoinaan tavanneet konenäyttelyssä. Asioin mieluummin pienen ja välittömän perheyrityksen kanssa, kuin suurten jättifirmojen. Agri-Kymin kanssa asiointi on luontevaa. Heiltä saa sen kokemuksen, että olemme samaa porukkaa”, Pentti kertoo lämpimästä yhteistyöstä.

 

SaMASZ heinäkoneiden ennakkokauppa käynnissä 10.12.2019 saakka. Tutustu mallistoon täältä.

Lue muita kirjoituksia

Top