Lakeuden koneasema hoitaa heinätyöt, kasvattaa porkkanat ja toimittaa hakkeet - Agri-Kymi

Lakeuden koneasema hoitaa heinätyöt, kasvattaa porkkanat ja toimittaa hakkeet

Lakeuden Koneasema Oy on konealan yritys, joka tarjoaa monipuolisia maatalouden ja maanrakennuksen koneurakointipalveluita, viljelee ja varastoi porkkanaa sekä toimittaa haketta voimaloille. Niittotöissä yrityksellä on SaMASZin perhosmurskainpaketti, joka toimii loistavasti ja tekee hyvää niittojälkeä.  

 

Monipuolista perheyritystä pyörittävät Limingassa Oulun eteläpuolella veljekset Jaakko ja Joonas Tuomikoski, joiden lisäksi ympärivuotisesti on töissä viisi kuljettajaa. Yritysklusteriin kuuluu kaksi maatilaa, joiden hoitamisen lisäksi on perunan ja porkkanan varastointia sekä monenlaista urakointia maatalousurakoinnista aina energiapuun välitykseen.

Omistajien ja kuljettajien työt vaihtelevat paljon vuodenaikojen mukaan.

”Nyt talvella ollaan paljon lumitöissä ja aika runsaasti työllistää myös bioenergiapuoli. Vastaamme yhdeksän voimalaitoksen hakkeen toimituksista. Sitten teemme myös puukauppaa eli ostamme puuta ja toimitamme sitä lastuna asiakkaille”, Jaakko Tuomikoski kertoo.

Kevättöiden aikaan Lakeuden Koneasema hoitaa kylvöjä asiakkaille 200–300 hehtaarin verran. Kesäkuun paikkeilla alkavat sitten rehunteot eli pelloilla urakoidaan pyöröpaalausta ja niittotöitä. Jaakko Tuomikoski laskee, että pyöröpaalaaja kulkee vuodesta riippuen reilut tuhannen hehtaaria. Ja niittokoneella on töitä parituhatta hehtaaria. Urakointia tehdään lähialueilla alle sadan kilometrin säteellä.

”On pyritty tekemään töitä niin, että kotihallilta voidaan aamulla lähteä liikenteeseen. Joskus on maakunnissakin ollut projekteja, mutta pääasiassa aika lähellä toimitaan. Kun on toimittu pitkään, asiakaskunta on vakiintunut ja vaihtuvuutta ei juuri ole. Esimerkiksi karjatiloja ei tule tai mene vaan samat pysyvät. Erittäin hyvät asiakkaat meillä on, ja on tosi hyvä tehdä heille töitä. Ovat vakavaraisia ja hyvin menestyviä tiloja”, Jaakko kiittää.

”Paalien teossa on vaihtuvuutta enemmän, sillä säät vaikuttavat töihin. Joskus paalataan vähän eri painotuksella riippuen, miten isännät saavat tehtyä siilorehua.”

”Kun tekee hommat hyvin, niin asiakkaat pysyvät. On elintärkeää tehdä hommat niin hyvin, että voidaan mennä myös ensi vuonna töihin uudestaan.  

 

Niittojälki on tosi hyvää

”Meillä on nyt yksi niittokone. Aikaisemmin oli kaksi vanhaa konetta, joista toinen oli tavallaan varakoneena. Mutta ensi kausi on tarkoitus hoitaa yhdellä niittokoneella. Jaksotetaan hommat niin, että pärjätään yhdellä. Vaihtaminen nimittäin vie aina aikaa ja syö tulosta”, yrittäjä perustelee.

Niittokalustona on SaMASZin 9,40 metrin leveydellä murskaava perhosniittoyhdistelmä. Kokonaisuuteen kuuluvat traktorin takana KDD941S-perhosniittomurskain sekä edessä KDF341S-etuniittomurskain. Lisävarusteena koneissa on Instep-lautaset ja kaksoiskorokejalakset, takakoneessa myös hydropneumaattinen kevennys.

”Kone on kaikin puolin positiivinen kokemus. Viime kesänä ajettiin ensimmäiset ajot uudella koneella heinäkuun alusta lähtien, joten se ehti hyvin tulla tutuksi. Olin itsekin aika paljon puikoissa. Uusi kone on tietysti aina hieno ja pelaa hyvin. Muutenkin se toimi aivan loistavasti ja niittojälki oli tosi hyvää. Karheen muodostaminen ja murskaimen toiminta on aivan niin kuin pitää ollakin. Tässä uudemmassa mallissa on hydraulikevennykset takakoneessa. Etukone on vielä jousilla”, Jaakko selostaa.

Lakeuden koneaseman niittokalustona on 9,40 metrin leveydellä murskaava SAMASZ-perhosniittoyhdistelmä.

 

Hankintapäätökseen vaikutti luotettavuus

”Tekisi mieli sanoa, että ostoon vaikuttaa kustannustehokkuus. Mutta kun otamme vastuuta siitä, että asiakkaillakin menisi hyvin, niin koneen pitää olla luotettava. Silloin pystymme hoitamaan sen, mitä luvataan. Vehkeiden pitää olla toimivia, sillä remontoinnillahan me ei tienata vaan sillä, että koneet ovat liikenteessä.”

Jaakko Tuomikoski korostaa lisäksi toimivuutta ja työn jälkeä. ”Sen pitää olla hyvä ja kestää kaiken tarkastelun. Jossakin koneessa oli aikaisemmin ongelmia niittojäljen tai karheenmuodostuksen kanssa ja tuli reklamaatiota. Se ei ollut hyvä juttu. Kun tilataan ammattimies tekemään jotain, työn jäljen pitää olla sen mukainen.”

Jaakon mukaan jokainen hankintaprosessi on yksilöllinen. On tiedossa, mistä mitäkin konetta kysellään. Jos esimerkiksi paalaajan kanssa olisi ongelmia, yrittäjällä on mielikuva, mistä voi kysellä uutta. Toki hankintoja tietenkin myös kilpailutetaan.

Kun Lakeuden Koneasemalla ryhdyttiin tekemään niittokonehankintaa, alla oli melko tuore ostos. Mutta koneessa oli hyvin selkeä puute ja tilannetta joudittiin purkamaan.

”Pyydettiin sitten suoria tarjouksia, ja tämä kone nousi esille tarjouskilpailussa kiinnostavana vaihtoehtona.”

Kone hankittiin Lakkapäältä, jonka kanssa yritys on tehnyt vuosien aikana paljon kauppaa, esimerkiksi paalauskalustoa ja kalustoa talvikunnossapitoon.  

 

20 vuotta yrittäjyyttä

Perheyritystä pyörittävien veljesten lisäksi Lakeuden Koneasemalla työskentelee viisi kuljettajaa.

”Alihankkijoita on melkein toinen mokoma, varsinkin talvikaudella. Ja hakeketjussa on lisäksi puolenkymmentä lisää. Tällaisena talvipäivänä saattaa olla kymmenenkin alihankkijaa ajamassa haketta tai porkkanoita ja lisäksi metsässä töissä tai auraamassa”, Jaakko listaa.

Yrittäjyydestä on veljeksillä pitkä kokemus.

”Viime syksynä laskettiin, että parikymmentä vuotta on siitä, kun ensimmäisen kerran on käyty jossakin traktorilla tekemässä urakointinimikkeellä. Täytin syksyllä 40 ja samalla totesin, että olen ollut siis 20 vuotta yrittäjänä.”

Omaa viljelystä yrityksellä on vajaat 400 hehtaaria. Jaakko itse asuu vanhaa kotitilaa Liminkajoen varrella, missä on muitakin vanhoja kantatiloja. Hän on viides Tuomikoski samalla tilalla.

”Veli Joonas viljelee vaimonsa kotitilaa tuossa kylän toisella puolella, ja aiotaan vahvasti kehittää omaa porkkanaviljelyä sekä porkkanoiden varastointia, myyntiä ja markkinointia.”

Tilan omat viljelykasvit ovat porkkanan lisäksi kuivaheinä ja siemenvilja, joiden lisäksi siemenrypsiä tulee ehkä jatkossa mukaan. Varastoinnissa on porkkanan lisäksi perunaa, jota tulee muilta viljelijöiltä.

Lakeuden koneaseman yrittäjäveljeksillä Jaakko (vasemmalla) ja Joonas Tuomiokoskella on koneurakoinnista pitkä kokemus. KUVA: MIRKO KOVALAINEN /RANTALAKEUS

Millehän sitä alkaisi?

Veljesten yritys on kasvanut ja kehittynyt, mutta muuttanut myös muotoaan ja vaihtanut välillä alaakin.

”Meillä oli välillä kymmenen vuotta kiinteistöhuoltoyhtiö. Siihen lähdettiin aivan nollista, kun velipoika osti ensimmäisen ruohonleikkurin. Kymmenen vuotta värkättiin sitä, ja vuonna 2018 meillä oli jo 20 ihmistä töissä ja huoltoliike Oulussa: sähkömiehiä, siivoojia ja huoltomiehiä sekä paljon kalustoa. Myimme sitten yhtiön nykyiselle Kotikatu-konsernille, kun päätimme keskittyä Koneasemaan.”

Entä tulevaisuus?

”Sitä mietitään itsekin välillä, että millehän sitä alkaisi?” Jaakko naurahtaa. ”Koneurakointipuoli on aika vakiintunutta ja pyörii hyvin. Viidelle traktorille on ympärivuotiset hommat ja mukana on kaivinkonetta ja muuta. Mutta ehkä bioenergiapuoli on sellainen mielenkiintoinen ala, jonka panostuksia mietitään. Se on skaalattavissa olevaa työtä ja ei ole sääriippuvainen.”

Menestyksestä tuli myös yrittäjäpalkinto pari vuotta sitten, kun paikallinen yrittäjäyhdistys nimesi Tuomikosken veljekset vuoden yrittäjiksi. Jaakon mukaan oli mukava vastaanottaa tunnustus ennen kaikkea siksi, että se tuli muilta yrittäjiltä ja kollegoilta.

”Yrittäjänä minulla on nyt vähän vapaampi ajanjakso. Aikaisemmin oli pitkiä päiviä ja tein paljon töitä näiden hommien eteen. Nyt on pystynyt ottamaan rauhallisemmin, kun on tosi hyvä porukka tekemässä käytännön töitä. Olen koittanut olla irti kentältä ja antaa muiden tehdä. Silloin voi ottaa omaa aikaa ja keskittyä harrastuksiin”, Jaakko Tuomikoski kertoo.

”Tietenkin työt vaihtelevat kausittain. Kevät- ja kesäkaudella on enempi käytännön vastuita suorittavassa työssä. Ja kyllä viime yönä piti vähän valvoa, kun oli hiekoituksia ja aurauksia. Se on niitä omia valintoja”, yrittäjä naurahtaa ja lupaa mennä päiväunille.

 


SaMASZ on Puolan tärkein ja yksi Euroopan suurimpia rehukoneiden valmistaja. Yrityksen tavoitteena on maailman huippua oleva korkea laatu, joka saavutetaan jatkuvalla tuotekehityksellä ja huippuunsa hiotulla valmistusteknologialla. SaMASZin koneet ovat helppokäyttöisiä, kestäviä ja viimeisteltyjä. Kaikissa SaMASZ-heinäkoneissa on kahden vuoden takuu.

Agri-Kymi Oy on toiminut SaMASZ-työkoneiden maahantuojana jo vuodesta 2007.

Lue muita kirjoituksia

Top