Maitotiimillä ollaan tyytyväisiä SaMASZin niittokoneisiin - Agri-Kymi

Maitotiimillä ollaan tyytyväisiä SaMASZin niittokoneisiin

Savitaipaleella sijaitsevalla Maitotiimillä on käyttökokemusta SaMASZin koneista jo toistakymmentä vuotta. Kun kaudessa niitetään reilut 500 hehtaaria ja suurimmasta osasta peltoja tehdään kolme satoa kesässä, koneiden täytyykin toimia.

Kuva: Iida Taipale

Maitotiimissä on neljä osakasta. “Aikoinaan tehtiin kahden tilan yhtymä: Kaijansinkon pariskunta ja Taipaleen veljekset perustivat yhtiön vuonna 2009“, kertoo isänsä paikalle kolme vuotta sitten tullut Iida Taipale tilan toiminnasta.

Tilalla on 250 lehmää, nuorta karjaa vajaa 200 eli koko karjan koko on noin 450. Navetassa työskentelee viisi ihmistä. Maitotiimi työllistää osakkaiden lisäksi myös muutaman ulkopuolisen työntekijän.

 

Jari Kaijansinkko kertoo, että ensimmäinen SaMASZin niittokone tuli käyttöön vuonna 2007. “Naapuriin oli tullut jo aikaisemmin, ja he kehuivat hinta-laatusuhdetta. Sitä kautta se sitten tuli meillekin.”

Maitotiimillä on ollut neljä SaMASZin hinattavaa niittomurskainta. Uuden yhdistelmän käyttöönottoa kesäkuussa 2016 tarkkailemassa myös tilan koira. Kuva: Iida Taipale

 

Maitotiimin käytössä ollut vuosien varrella useampikin SaMASZin hinattava KDC S -niittomurskain, mutta viime kesänä päivitettiin kone niittävään KDD941-perhosmalliin työtehon parantamiseksi.

Hinattava niittomurskain vaihtui niittävään perhospakettiin vuonna 2022. Kuva: Jari Kaijansinkko

Maitotiimin ajoketjuun kuuluvat niittokone, karhotin ja ajosilppuri. “Kyllä se perhonen selkeästi jouduttaa hommia. Ei tarvitse niin pitkää niittopäivää tehdä kuin aikaisemmin. Niittäminen alkoi olla meillä hinattavan koneen kanssa jo pullonkaula, sillä tosi aikaisin aamulla piti aloittaa ja välillä piti pyytää jotain urakoitsijaakin vähän jelppailemaan”, Kaijansinkko kertoo.

 

Myös kuski Tuomas Laurikainen kehuu kaluston päivitystä.

“Olihan se alkuun jäykemmän tuntuinen, mutta äkkiä siihen tottui. Myös oikeat säädöt löytyivät helposti ihan kokeilemalla”, niittomestariksi tituleerattu Laurikainen kertoo. Hän tekee myös niittokaluston huollot.

“Varaosat ollaan saatu nopeasti Kouvolasta, mitä on tarvittu, mutta paljon löytyy jo omistakin hyllyistä, kun niin monta vuotta on näitä koneita meillä ollut.”

Kaudessa niitetään reilut 500 hehtaaria, pääosin omia peltoja. Suurimmasta osasta saadaan tehtyä kolme satoa kesässä. Ensisato tehdään Etelä-Karjalassa kesäkuun 10. päivän hujakoilla, toinen sato heinä-elokuun vaihteessa ja viimeinen syyskuun puolella.

Suurimmasta osasta peltoja tehdään kolme satoa. Kuva: Jari Kaijansinkko

SaMASZ on Puolan tärkein ja yksi Euroopan suurimpia rehukoneiden valmistaja. Yrityksen tavoitteena on maailman huippua oleva korkea laatu, joka saavutetaan jatkuvalla tuotekehityksellä ja huippuunsa hiotulla valmistusteknologialla. SaMASZin koneet ovat helppokäyttöisiä, kestäviä ja viimeisteltyjä. Kaikissa SaMASZ-heinäkoneissa on kahden vuoden takuu.

Agri-Kymi Oy on toiminut SaMASZ-työkoneiden maahantuojana jo vuodesta 2007.

Lue muita kirjoituksia

Top