Jos olosuhteet sallivat, pellon muokkaus tehdään perinteisen kynnön sijaan yhä useammin kevytmuokkauksena. Muokkaustapoina voivat olla kultivointi, lautasmuokkaus, äestys tai jyrätyyppisillä kevytmuokkaimilla tehty maan pinnan käsittely. Yksi syy muokkauksen keventämiseen on maan säästäminen: vältetään eroosiota ja ravinteet eivät huuhtoudu pois. Viljelijälle tärkeä tekijä on luonnollisesti myös se, että muokkaukseen menee vähemmän aikaa. Kävimme tutustumassa puolalaisen maanmuokkauskoneita valmistavan Mandamin tuotantoon helmikuussa.
Mandam on puolalainen maatalouskoneiden valmistaja, jonka tuotteita myydään ympäri maailmaa. Sen tuotevalikoimasta löytyy koneita muun muassa maanmuokkauksiin ja kylvötöihin. Agri-Kymi on tuonut Mandamin koneita maahan jo vuosia.
Mandam on vuonna 1991 perustettu perheyritys, joka työllistää noin 200 henkilöä. Vierailulla yrityksen historiaa meille esitteli toimitusjohtaja Bronisław Jakus, yksi yrityksen perustajista, tulkkinaan hänen poikansa, hallituksen jäsen Łukasz Jakus. Mandamin johdossa on mukana jo toinen sukupolvi. Isäntinämme vierailulla olivat perustajien pojista markkinointijohtajana työskentelevä Józef Seidel ja Jerzy Księżyk, joka on tuotannon suunnittelujohtaja.
Mandamilla on kaksi tehdasta eteläisessä Puolassa. Gliwicen tehtaalla, jossa myös Mandamin pääkonttori sijaitsee, valmistetaan rungot ja suoritetaan koneiden kokoonpano ja laaduntarkastus. Mandamin patentoidut laakerit ja pakkerit valmistetaan noin viidenkymmenen kilometrin päässä olevalla Lipkan tehtaalla.
Mandamin omien patenttien ja innovaatioiden pohjalta valmistettuen koneiden tuotekehitys pohjautuu pitkälle hiottuihin tutkimus- ja testausmenetelmiin. Valmistuksessa panostetaan laatuun ja koneissa käytetään ainoastaan sertifioituja materiaaleja.
”Kaikki käyttämämme teräs on jäljitettävissä ja niistä löytyy aina ainestodistukset”, markkinointijohtaja Józef Seidel kertoo kiertäessämme tehtaan materiaalivarastoja.
Runkoputket leikataan automaatiosahoilla ja osat leikataan plasmaleikkurilla. Kullekin konemallille on oma hitsauspisteensä, jossa kaikki koneen osat kasataan jigiin, jolloin toleranssit ovat erittäin tarkkoja. Rungot ja pakkerit hitsataan käsin ja lautasen kiinnitysvarsien hitsauksessa käytetään automaatiohitsausta eli robottia.
Mandam-koneiden rungon osat teräskuulapuhalletaan ja pulverimaalataan omalla linjastolla. Pulverimaalaus on ehdottomasti paras vaihtoehto maatalouskoneisiin, koska niihin kohdistuu paljon mekaanista kulutusta.
”En muista yhtään maalipintaan liittyvää reklamaatiota pulverimaalauslinjan käyttöönoton jälkeen”, tuotannon suunnittelujohtaja Jerzy Księżyk miettii.
Jerzy Księżyk kertoo, että koneiden koko on kasvanut myös muokkaimissa. Ennen Mandam teki enemmän pieniä koneita, jolloin niitä valmistui vuosittain 3 500. Nykyisin vuosituotanto on noin 2 000 kappaletta.
”Kapasiteettimme on tällä hetkellä täynnä ja sen vuoksi meillä onkin käynnissä uuden tehdashallin suunnitteluprojekti. Jos kaikki menee hyvin, pääsemme aloittamaan tuotannon uusissa tiloissa vuonna 2025. Samalla tulemme modernisoimaan myös nykyiset toimitilamme”, Księżyk jatkaa. Hänen mukaansa uuden tehdashallin myötä tuotantotilat lähes kolminkertaistuvat.
”Esimerkiksi laserleikkausta emme näissä tiloissa pysty nyt tekemään, vaan teetämme ne tällä hetkellä alihankintana. Uuteen tuotantohalliin on tulossa oma laserleikkausosasto.”
Tehdasmatkalla mukana ollut Matti Lahtinen Jyväs-Maataloudesta on myynyt Mandamin tuotevalikoimasta lautasmuokkaimia ja kultivaattoreita. Hän sanoo, että patentoitu huoltovapaa laakeri ja viiden vuoden napatakuu ovat ehdottomasti Mandamin koneiden vahvuuksia.
Viljelyssä käytettäviin tuotteisiin tulee vaikuttamaan siirtyminen kynnöstä kevyempään muokkaukseen.
”Kyllä maanmuokkausta vahvasti ohjataan kevytmuokkaukseen EU:n maataloustukienkin toimesta. Mielenkiintoista nähdä, miten tämä parhaillaan käynnissä oleva EU:n maatalouspolitiikan uudistus ja CAP-suunnitelma vaikuttavat”, Lahtinen miettii.
Mandam-lautasmuokkaimissa käytettävät lautasten napalaakerit on suunniteltu matalille kierroksille ja maksimaaliselle kestolle. Laakereiden sisäkoolinki on kaksiosainen eli voima jakautuu tasaisemmin, ja laakerikuulien halkaisijaa on kasvatettu, jotta saadaan enemmän kosketuspintaa. Mandamin koneissa käytettävien laakeriyksiköiden kuoren materiaali on valittu niin, etteivät ne pääse murtumaan. Kilpailijan kuori murtui 35 newtonin pistekuormituksessa, kun taas Mandamille suunniteltu Lipka-kuori kestää jopa 96 newtonin pistekuorman. Valmistaja myöntääkin laakereille viiden vuoden takuun.
”Oli todella mielenkiintoista nähdä laakereiden valmistus- ja testausprosessit ja päästä keskustelemaan tuotteen kehittäjän kanssa”, kertoo Agri-Kymin tekninen tuotepäällikkö Samuli Lindeman matkan annista.
Mandamin maatalouskoneista 70 prosenttia valmistetaan vientiin 26 eri maahan ympäri maailmaa. Osa mallistosta on suunniteltu tietyn maan omien erikoistarpeiden mukaisesti. Esimerkiksi Japanin markkinoille on kehitty oma lautasmuokkainmalli, jossa erityistä huomiota on kiinnittty pieneen kääntösäteeseen. Tietyt mallit on suunniteltu esimerkiksi viinitilojen kapeisiin kulkuväyliin sopiviksi.
Suunnittelujohtaja Jerzy Księżyk toivookin saavansa palautetta ja kehitysideoita erilaisista toimintaympäristöistä ja maaperistä myös Suomesta. Tietoa ja palautetta voi välittää Mandamille myös maahantuojan kautta.
Agri-Kymi maahantuo ja myy traktorikäyttöisiä työkoneita ja perävaunuja maatilojen ja koneyrittäjien käyttöön. Laaja valikoimamme koostuu kustannustehokkaista ja kilpailukykyisistä tuotteista. Olemme tehneet konekauppaa yli 25 vuotta ja valinneet yhteistyökumppaneiksemme parhaat valmistajat Euroopasta. Olemme asiantunteva ja mutkaton suomalainen perheyritys, joka panostaa pitkiin kumppanuuksiin ja asiakkuuksiin.