MaatalousKonemessujen kävijämäärä antoi uskoa tulevaisuuteen - Agri-Kymi

MaatalousKonemessujen kävijämäärä antoi uskoa tulevaisuuteen

MaatalousKonemessut vetivät 13.–15.10. Helsingin Messukeskukseen 17 000 kävijää. Järjestäjien mukaan alan suurin sisätapahtuma keräsi saman katon alle historian laajimman valikoiman erilaisia koneita, laitteita ja palveluita maatalouden tarpeisiin. Agri-Kymin SaMASZ-osastolla keskustelu oli vilkasta, kauppaa käytiin hyvin ja usko tulevaisuuteen oli selvästi toiveikas.

 

Torniosta messuille tullut Petri Puikko oli tullut katsomaan uutta SaMASZin konetta lypsykarjatilalleen. Miehellä on sellainen ollut viisi vuotta ja ajatuksena on nyt vaihtaa uuteen.

– Ei nyt vielä ole päästy kauppoihin mutta varmaan pian päästään, Puikko hymyilee.

Puikon nykyinen kone on SaMASZin perhosniittokone KDD 861 kaikilla mahdollisilla varusteilla.

– Uusi on aivan samanlainen kuin entinen. Mutta on siihen tullut uudistuksia, kun palkki on vaihtunut ja on hydraulikeventimet ja muuta. Työleveys koneessa on noin yhdeksän metriä.

– Meillä on vähän vajaat sata lehmää ja 160 hehtaaria viljeltyä peltoa, jotka ovat oikeastaan kaikki nurmella. Niitän kesässä lisäksi noin 400 hehtaaria muille tilan ulkopuolella. Nykyisellä SaMASZilla  on ehkä 7 000 hehtaaria menty. Eikä ole ollut vielä mitään problemaa.

Petri Puikko tuli messuille Torniosta. Hankinnassa oli uusi perhosniittokone vanhan tilalle.

Torniolainen oli tullut messuille paikallisen Lantmännenin 30 hengen porukalla junalla.

– Eilen kierrettiin aika kattavasti läpi messualueet ja tänään vielä lisää. Kyllähän täällä paljon mielenkiintoista uutta on. Tällä hetkellä ei ole varsinaisesti muuta uusittavaa, mutta eilen kävin uuden mallin lypsyrobottia katsomassa. Kyllä niissä aina joku asia muuttuu. Ja vähän olen katsellut porttihommia navettaan. Tulee uusia ideoita, kun täällä kiertelee, Puikko kertoo.

 

Kaveriporukalla koneita katsomaan

Tyytyväisenä poistuivat SaMASZin osastolta Heikki Nissinen ja Juho Laukkanen Tuusniemeltä.

– Ihan hyvät on tunnelmat, kun karhotinkaupat on juuri tehty. Vaihdan entisen neljä vuotta vanhan SaMASZin etukarhottimen uuteen samanlaiseen. Ihan hyvin tuo on toiminut. Ja on aika paljon edullisempi kuin kotimainen vastaava kone, Nissinen perustelee.

Nissinen pitää lypsykarjatilaa ja tekee lisäksi urakointia. Kaveri Juho Laukkasella on oma yritys, jonka puitteissa hän tekee talvella traktoritöitä ja kesäaikaan rengin hommia ja niittotöitä.

– Ollaan kaksi päivää messuilla. Koneita tulee katseltua, ei sen ihmeempää, Juho Laukkanen sanoo.

Juho Laukkanen ja Heikki Nissinen viettivät messuilla pari päivää. Nissinen oli juuri tehnyt karhotinkaupat.

Kaveriporukalla on liikkeellä myös Teemu Seppälä Jalasjärveltä. Mies tekee koneurakointia muutamalle tilalle.

– SaMASZia on perhonen murskaimella. Takakoneella on ajettu kaksi kesää ja etukoneella kolme kesää. Ei niissä mitään ole ollut eli hyvin ovat pelanneet, Seppälä kiittää.

– Odotan messuilta hyvää henkeä. Tuttuja täällä näkee ja kaikennäköisiä uusia koneita.

Tällä hetkellä ei ole tarvetta kuitenkaan investoida mitään.

Koneurakoitsija Teemu Seppälä Jalasjärveltä (oik.) tuli Helsinkiin kaveriporukalla.

Ihmisten kiinnostus luo optimismia

SaMASZin vientipäällikkö Lukasz Lapinski oli Helsingin MaatalousKonemessuilla ensimmäistä kertaa. Aikaisemmin hän on vieraillut muilla alan messuilla Jyväskylässä ja Tampereella sekä usein myös asiakkaita tapaamassa tiloilla.

–  Pidän paljon tästä tunnelmasta. Osallistujamäärä on hyvä, ihmiset kyselevät paljon koneiden yksityiskohdista ja asiakkailla tuntuu olevan kiinnostusta ostamiseen. Olen iloinen, kun näen ihmisten kiinnostuksen täällä vahvana, vaikka ajat ja olosuhteet ovat huonot. Koneitahan tarvitaan joka tapauksessa, Lapinski muistuttaa.

– Emme tiedä, miltä alan lähitulevaisuus tulee näyttämään. Koronaviruksen aiheuttama kriisi, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja niiden seuraukset ovat saaneen markkinan epävarmaksi. Ja energian hinta vaikuttaa kaikkiin maihin Euroopassa. Lisäksi odotuksia saavat epävarmoiksi komponenttien hinnat, ja emme tiedä, mitä toimitusketjuille tapahtuu. On paljon kysymyksiä ja vähän vastauksia.

Mutta Lapinski muistuttaa, että kannattaa olla optimistinen.

– Ainakin tässä näyttelyssä se näkyy, kun ihmiset ovat täällä niin kiinnostuneita koneista. Se on hyvä ja lupaava asia.

SaMASZin vientipäällikkö Lukasz Lapinski kehui messujen tunnelmaa innokkaaksi. – Ihmisiä on paljon ja asiakkaat ovat kiinnostuneita koneista.

Lapinski edustaa puolalaista SaMASZ-merkkiä. Miten hän esittelisi tuotteiden parhaat puolet suomalaisille?

– Yhdellä lauseella: se on hyvää laatua kohtuulliseen hintaan. Mutta on paljon muutakin. Yrityksemme kasvaa hyvää vauhtia, ja asiakas on meillä aina ykkösenä ja kuuntelemme paljon heidän toiveitaan. Siksi voimme olla läsnä monilla markkinoilla, esimerkiksi Suomessa, missä asiakkaat tietävät paljon laitteista. Kun kysyt mielipidettä suomalaiselta viljelijältä, huomaat, että he ovat ammattimaisia toimijoita. Meidän suunnittelijamme kuuntelevatkin juuri niiden mielipiteitä, jotka koneita lopulta käyttävät, Lapinski kertoo.

– Kovin monet yritykset eivät voi olla ylpeitä esimerkiksi omasta teräpalkista. Meillä sellainen on ja se on suunniteltu yhteistyössä käyttäjien kanssa.

 

Asiakkaat kaipaavat henkilökohtaista kaupantekoa

Agri-Kymin toimitusjohtaja Hanna Pulkkanen kehui messutunnelmia hyviksi. Asiakkaita oli todella paljon liikkeellä ja ihmiset olivat kiinnostuneina katselemassa tuotteita.

– Keväästä asti on energiakriisi tehnyt monille asiakkaille tunteen, että jopa harkitsevat lopettamista. Nämä messut kuitenkin osoittavat, etteivät kaikki kuitenkaan ole lopettamassa vaan katsellaan kiinnostuneena uusia investointeja, Pulkkanen sanoo.

– Edelleen esimerkiksi sähkön hinta hidastaa tulevan talven päätöksiä, sillä viljelijät säästävät rahaa. Maatiloilla polttoöljyn, lannoitteiden, rehuviljan tai siementen hinnat heittelehtivät valtavasti ja hankinnat pitää osata tehdä juuri oikeaan aikaan. Taloudellinen epävarmuus hidastaa investointeja. Mutta työkoneita tarvitaan ja uusia niitä pitää aina välillä.

Hanna Pulkkasen mukaan messuilla on tehty hyvin kauppaa.

– Koneita ostetaan myös puhelimitse, mutta täällä huomaa, että ihmiset kaipaavat sitä, että pääsevät keskustelemaan ja tutustumaan yhdessä myyjän kanssa koneiden yksityiskohtiin. Niitä ei ole aina helppo puhelimessa käydä läpi.

Hanna Pulkkasen mukaan ihmiset kaipaavat sitä, että pääsevät keskustelemaan ja tutustumaan yhdessä myyjän kanssa koneiden yksityiskohtiin.

– Myös messuosastolla vaikutetaan paljon. Kun se on suunniteltu hyvin, asiakkaat tietävät, että meihin voi luottaa.

Pulkkanen kertoo, että SaMASZin osastolla on käynyt paljon myös asiakkaita, jotka ovat tehneet hankinnan aikaisemmin ja kävivät vain moikkaamassa ja kertomassa, että hyvin kone toimii.

– Ja toki myös ongelmista voidaan puhua, ja silloin onkin helppo antaa neuvoja siitä, miten kone toimii oikein tai miten sitä kannattaisi säätää.

Näille messuille Agri-Kymi tuli vain SaMASZin tuotteiden kanssa, vaikka valikoimassa on myös Tempon ja Mandamin koneita.

– Halusimme katsoa, miten SaMASZin ennakkokauppa lähtee käyntiin, ja kuunnella asiakkaiden ajatuksia, sillä pian on ensi kevään tehdastilausten aika.

– Asiakkaat ovat hyvin hereillä siitä, mitä tuotteita valmistajalla on ja kyselevät myös kokonaan uusia laitteita. Näillä messuilla niitä ei ole vielä näytillä, mutta uutta on kyllä tulossa. Samoin uusien tuotemerkkien kanssa käymme neuvotteluja, ja niistä on ensi kesän messuilla varmasti paljon nähtävää, Hanna Pulkkanen lupaa.

 


SaMASZ heinäkoneiden ennakkokauppa 9.11.2022 saakka

Kun teet kaupan 9.11.2022 mennessä, varmistat parhaan hinnan koneellesi!

Kaupan päälle opintomatka SaMASZin tehtaalle Puolaan tai kattava kausihuoltopaketti.
Kysy lisää lähimmältä myyjältäsi!
 
 

Lue muita kirjoituksia

Top