Agri-Kymin jälleenmyyjistä pohjoisin on Lakkapää Oy, joka on 55-vuotias perheyritys. Ketjuista riippumattoman yhtiön liikevaihdosta lähes 40 prosenttia tulee konemyynnistä. Niitä myy Lapin alueella muiden muassa Henrik Eero, joka on myyjänä sinnikäs mutta kohtelias.
Lakkapää on rauta- ja maatalouskauppaa Pohjois-Suomen alueella tekevä ketju ja paikallinen perheyritys. Ketjuista riippumattomalla Lakkapäällä on myymälät Oulussa, Rovaniemellä ja Torniossa.
Yhtiön tarina alkoi vuonna 1964 Pellon kunnassa sijaitsevasta Juoksengin kylästä. Sen perustivat silloin Esa ja Ulla Lakkapää, nykyisin johdossa olevien yrittäjäveljesten Jukan ja Juhan vanhemmat. Juoksengissa oli sekatavarakauppa, mutta K-ryhmään kuuluva rautakauppa perustettiin Ylitorniolle vuonna 1984. Siellä myös pojat aloittivat kauppauransa.
”Me tulimme matkaan vuosina 1989-90, ja vanhemmat jäivät pois 90-luvun alussa. 2000-luvun alussa tehtiin sitten vielä laajennus Ruotsiin, Tornioon ja Rovaniemelle”, Myyntipäällikkönä toimiva Juha Lakkapää kertoo historiaa. Veli Jukka Lakkapää on yhtiön toimitusjohtaja.
Perheyrityksen liikevaihto oli vuonna 2018 noin 37 miljoonaa, ja henkilöstöä on kolmella paikkakunnalla noin 60. Yhtiön liikevaihdosta suuri osa, noin 40 prosenttia, tulee maatalouskaupasta. Se on pääasiassa konekauppaa, jota hoitaa yrityksessä 10 työntekijää. Mukana on nyt myös uusi sukupolvi, sillä Juhan poika Niko on mukana kaupan toiminnassa.
”Kaupanteon luonne on muuttunut maatalouskaupan osalta vuosien varrella paljonkin”, Juha kertoo.
”Yhteistyö Agri-Kymin kanssa alkoi, kun yksi myyjistämme, Mustajärven Matti kiinnostui SaMASZista. Siinä hinta-laatu oli kohdallaan. Lähdettiin liikkeelle SaMASZ-heinäkoneilla, ja Tempo-kärryt tulivat valikoimaan myöhemmin.”
Lakkapää tekee kauppaa nykyään paljon myös Ruotsin puolelle. Juha kertoo, että kokonaisuudessaan maatalouskauppa muuttuu koko ajan: ”Tilojen kappalemäärät vähenevät ja ostaminen keskittyy.”
Juha työskentelee pääasiassa Torniossa, mutta käy kuukausittain Oulussa ja Rovaniemellä. Tiimi on jatkuvasti yhteydessä toisiinsa ja viikoittain pidetään Skype-palaveri koko myynnin kesken. Myyntijohtaja kehuu oman porukkansa osaamista: ”Kaikki myyjät ovat itseohjautuvia. Kyllä meillä tiedetään, miksi täällä ollaan.”
”Koneet isonee, kappalemäärät vähenee”
Yksi Lakkapään maatalouspuolen myyjistä on Henrik Eero, joka on ollut yhtiössä kahdeksan vuotta. Hän myy traktoreita ja koneita alueenaan pääasiassa Länsi-Lappi, traktoreissa koko Lapin lääni.
Tuonakin aikana myyjän työ on muuttunut. ”Tyypillinen päivä alkaa kello kahdeksan. Aloitan sen kotona. Talon vieressä on saunarakennus, jossa on konttori. Pääasiassa puhun puhelimeen useamman tunnin päivässä ja vastailen sähköpostiin ja lähetän tarjouksia. Ja välillä sitten väännän niitä tarjouksia”, Henrik naurahtaa ja kertoo, että välillä asiakkaat ovat koviakin tinkaamaan.
”Ei se suomalainen asiakas ihan helpoimpia ole, kun on välillä päässyt tuolla Ruotsissakin käymään. Siellä ei olla niin kovia tinkaamaan. Mutta jokainen asiakas on kuitenkin erilainen”, Henrik muistuttaa.
Miettimistä aiheuttavat toisinaan vaihtokoneet, joiden hyvityshinta täytyy välillä päättää nopeasti. Mutta muilta saa Henrikin mukaan aina neuvoja ja vinkkejä: ”Meillä on traktorimyynnissä ryhmä, jolta voi kysyä apua. Whatsappiin voi heittää kysymyksen tai tutkia itse netistä. Markkinat kyllä näyttävät yleisen hintatason.”
”Koneet isonee, kappalemäärät vähenee”, sanoo Henrik konekaupan tulevaisuudesta. Hän on huomannut, että myyjältä vaaditaan yhä enemmän ammattitaitoa, että pärjää kilpailussa. Tärkeässä roolissa on teknillinen osaaminen. Mutta osaamista Lakkapään myyjistä löytyy: ”Meillä on hyvin kirjava joukko myyjiä, ja näen, että se on meidän vahvuus yhtiönä. Kaikki löytävät omia asiakkaita vähän eri paikoista.”
SaMASZ ja Tempo mukana myyntisalkussa
Henrik myy traktoreita mutta paljon myös esimerkiksi heinäkoneita. Millainen on myyjän mielikuva SaMASZin koneista?
”Laatu ja brändi ovat kasvaneet ja parantuneet vuosien saatossa. Olen vähän joka kategoriasta myynyt jotakin, ja asiakkailta saatu palaute on ollut hyvä, osittain erittäin hyvä. Kyllä se vain on tosi hyvä tuote salkussa ja sitä on mukava myydä”, Henrik hymyilee.
Asiakkaille on Lapin alueella mennyt esimerkiksi perhosniittokoneita, karhottimia, nostolaitteita, niittomurskaimia ja muuta laidasta laitaan. Myyjä kertoo, että myynti aaltoilee ja joskus joku jää nuolemaan näppejänsä, kun halutaan ostaa samaan aikaan esimerkiksi karhottimia. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä.
Henrik vieraili yhdessä muiden myyjien kanssa Puolassa SaMaSZin tehtaalla, jota hän kehuu siistiksi ja nykyaikaiseksi.
”Ihmiset eivät vierasta metalliteollisuutta, joka tulee Puolasta, Virosta, Latviasta tai Liettuasta. Ammattitaito on siellä ollut niin pitkään korkealla ja melkein kaikille merkeille jotain sieltä tulee kuitenkin. Jos ei koneita niin osavalmistusta.”
Myös Tempo-perävaunuja on Lappiin myyty, esimerkiksi maansiirtokärryjä. ”Hinta edellä mennään, ja se pärjää siinä. Se on ottavan näköinen ja palaute on ollut hyvää”, Lakkapään myyjä kehuu.
Konekauppaa Whatsappilla
Henrik Eero kertoo, että asiakkaat tulevat nykyään monia eri reittejä.
”Talvella tehtiin pitkä esittelykierros ja kierrettiin koko Lapin lääni. Kyllä sieltä tarjouskyselyitä tuli monta kymmentä. Ja sieltä on kauppaakin tullut paljon. Kyllä se paras kontaktointitapa on.”
”Mutta tuleehan tarjouspyyntöjä toki sitten myös sähköpostilla. Tai vaihtokoneen myynti-ilmoituksen kautta joku pyörähtääkin kysymään uutta. Se on melko yleinen kaava”, Henrik selostaa.
Tekstiviesteillä, Whatsappilla ja sähköposteilla tehdyt kaupat eivät myyjästä aina tunnu siltä, että oikein kumpikaan osapuoli saa kaikkea sanotuksia ja kysytyksi. Mutta siihen Henrik on pyrkinyt sopeutumaan. ”Uusissa kaupantekotatavoissa saa myös miettimisaikaa verrattuna kasvokkain tehtävään kauppaan. Joskus molemminpuolinen miettimisaika voi myös viedä kaupan, kun asiakas puntaroi asiaa monelta kantilta”, myyjä miettii.
Henrik kertoo, että vaikka hän on aina kaupanteosta pitänyt ja halunnut olla ihmisten kanssa tekemisissä, ei uravalinta maatalouskoneita myymään ollut alusta lähtien itsestään selvä. Ennen Lakkapäätä hän oli töissä hirsitalotehtaalla: laski tarjouksia, myi ja kiersi Suomea. Pohjana oli talo- ja energiatekniikan insinöörin koulutus.
Sitten Juha Lakkapää soitti ja kysyi töihin.
”Olin tuttu Juhan veljelle Jukalle entuudestaan. Kun Pellossa tehtiin komeita hirsitaloja, ja Lakkapää on paikallinen rautakauppa, kysyin, että miksei ei tehdä yhteistyötä. Pommitin siitä Jukkaa aika kauan, joten nimi jäi siitä mieleen. Jukka oli sitten vinkannut, että soitappa Henkalle.”
Sinnikkyys palkittiin siis vähän toisella tavalla. Myyjänä Henrik ei kuitenkaan pidä itseään aggressiivisena.
”Mie olen ehkä vähän kohteliaampi. Se ei aina kaupan saamisen kannalta aina ole viisasta, sillä pitäisi olla aggressiivisempi. Mutta meitä on erilaisia”, Henrik hymyilee.
Agri-Kymi maahantuo ja myy traktorikäyttöisiä työkoneita ja perävaunuja maatilojen ja koneyrittäjien käyttöön.
Kattavan jälleenmyyntiverkostomme ansiosta konemyyntimme palvelee asiakkaitamme ympäri Suomen. Lähimmän jälleenmyyjäsi löydät täältä.