Konemyyjä taipuu moneen - Agri-Kymi

Konemyyjä taipuu moneen

Samuli Lindeman on Agri-Kymissä Kouvolassa konemyyjä ja tekninen neuvoja. Hänellä on menossa yrityksessä jo 18. vuosi. Millaista on konemyyjän työ ja millaisia ovat asiakkaat?

 

”Asiakkaille myydään koneita laidasta laitaan, mutta eniten menee Tempon maansiirtovaunuja, paalivaunuja ja muita traktorin perävaunuja. Toinen iso tuoteryhmä ovat SaMASZin heinäkoneet”, Samuli kertoo.

Konemyyjän työ on monipuolista. Perinteisen laitteiden myynnin lisäksi on teknistä myyntiä, jota varten Samuli hankki vuosi sitten teknisen myyjän ammattitutkinnon. ”Tekninen myynti tarkoittaa sitä, että syvennetään tietoa koneista ja niiden osista, osataan antaa huoltoneuvontaa ja tukea  sekä jälleenmyyjille että loppuasiakkaille.”

Jälleenmyyjille annettuun tekniseen tukeen menee päivästä joskus puoletkin. Paljon on myös yhteydenpitoa asiakkaisiin, ja usein Samuli käy myös asiakkaiden luona lähiseuduilla.

Myyntityön lisäksi Samuli on apuna pajan puolella, jossa yhdessä selvitetään, miten mikäkin työ kannattaa tehdä. Välillä miestä näkee myymälän tiskilläkin palvelemassa.

”Sitten on tietysti tehtaalla käyntejä Puolassa, Valko-Venäjällä ja Virossa. Sitä varten olen opiskellut teknistä englantia, että ymmärrämme toisiamme”, Samuli sanoo.

Työ on myös varaosien myyntiä. Isommat varaosamyynnit menevät Agri-Kymillä konemyynnin kautta varsinkin heinäkoneissa, joissa on paljon variaatioita. ”Niissä on välillä selvittelemistä varaosanumeroissa. Sitten soitan Puolaan tehtaalle ja kysyn sieltä neuvoa. Toisinaan etsitään teknisiä ratkaisuja vanhempiinkin koneisiin. Otetaan selvää ja autetaan asiakasta.”

 

Miten koneita myydään?

”Näitä myydään tiedolla. Pitää tietää paljon maatalouskoneista: mihin niitä käytetään ja miten niitä käytetään. Myyjä osaa kertoa tuotteesta ominaisuudet ja hyödyt, mutta pitää myös tietää kilpailijoista ja osata tehdä vertailuja”, Samuli listaa.

”Ja sitten tietysti hinta. Meidän koneissa on laatu todella hyvä ja usein löydämme asiakkaalle kustannustehokkaimman ratkaisun.”, Samuli selostaa Agri-Kymin tuotteiden järkevyyttä.

Välillä kaupoista joutuu tietysti myös vääntämään. ”Kyllä, pitkiäkin keskusteluja käydään välillä, mutta se on vain hyvä välillä väännellä ja käännellä”, konemyyjä hymyilee.

 

Asiakkaina isäntiä ja emäntiä

Työvuosien aikana asiakkaat ovat Samulin mukaan muuttuneet ja sukupolvenvaihdoksia on tullut paljon. ”On paljon nuoria isäntiä, jotka ovat hintatietoisia ja tuotetietoisia. He osaavat etsiä netistä kaiken tiedon. Silloin pitää itsekin olla enemmän selvillä asioista.”

”Asiakkaiden tilakoot ovat suurentuneet ja luomutilojen määrä on kasvanut. Niille tarvitaan erilaisia koneita, jotka eivät välttämättä ole niin teknisiä laitteita ja isoja kokonaisuuksia. Jos ei tarvita perhosniittomurskainta, menee kuitenkin niittokone. Esimerkiksi luomurehua ja viherlannoitteita varten tarvitaan pintalevittimiä”, Samuli kertoo.

Enää ei kauppaa tehdä vain isäntien kanssa, sillä mukana on Samulin mukaan yllättävänkin paljon naispuolisia asiakkaita. ”Monesti menee niin, että isännät soittavat, mutta emännät ovat kirstunvartijoina ja yritystoiminta on emännän nimissä.”

 

Mikä on parasta työssä ja Agri-Kymissä?

”Ennen kaikkea työn monipuolisuus. Kaikkea muuta olen tässä talossa 17 vuoden aikana tehnyt, mutta palkkoja en ole laskenut”, korjaamon puolelta aloittanut Samuli naurahtaa. ”Tietysti uuden sukupolven ja uuden johdon kautta on tullut enemmän vastuuta. He tulevat kysymään minultakin asioita ja mielipiteitä kysymyksiin, mitä en aina osaisi edes odottaa. Sen verran olen vuosia jo täällä ollut, että kokemuksella on merkitystä.”

”Onhan täällä hyvä meininki. Ei täällä muuten olisi niin pitkään viihtynyt”, Samuli hymyilee.

 

 


Agri-Kymi maahantuo ja myy traktorikäyttöisiä työkoneita ja perävaunuja maatilojen ja koneyrittäjien käyttöön. Laaja valikoimamme koostuu kustannustehokkaista ja kilpailukykyisistä tuotteista. Olemme asiantunteva ja mutkaton suomalainen perheyritys, joka panostaa pitkiin kumppanuuksiin ja asiakkuuksiin.

Lue muita kirjoituksia

Top