AGRI-KYMILLÄ KESÄTÖISSÄ – metalliala ja koneet kiinnostavat - Agri-Kymi

AGRI-KYMILLÄ KESÄTÖISSÄ – metalliala ja koneet kiinnostavat

Lapinjärven Kimonkylästä kotoisin oleva Veeti Vierula, 16, on ollut kesän töissä Agri-Kymillä. Mies vaikuttaa tyytyväiseltä työhön ja niin myös me häneen. Autamme mielellämme nuoria löytämään oman suuntansa töihin ja opiskeluun, ja usein se voi löytyä TET-harjoittelun kautta, kuten Veetin kohdalla. Kyselimme Veetin ajatuksia kesätöistä.

 

 

Miten päädyit Agri-Kymille kesätöihin?

”Mietin, että jotain töitä tarvitsisin ja jotain sellaista kiinnostavaa, missä saa tehdä kaikkea koneisiin liittyvää. Ajattelin, että haen tänne. Tiesin firman, kun olin täällä TET-harjoittelussa ysiluokalla. Ilmeisesti olin ihan hyvä työntekijä, kun pääsin sitten kesätöihinkin.”

 

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

”Aamuisin, kun tulen töihin, puran myymälän puolella kuormaa ja hyllytän tavaroita. Laitan asiakkaiden tilauksia kasaan. Autan tarvittaessa ja vähän olen myynytkin. Myöhemmin menen pajan puolelle ja siellä olen kasannut niittokoneita ja ollut mukana vaihtamassa kärryihin renkaita. Ja muutenkin olen auttanut tarpeen mukaan.”

 

Miltä työkaverit ovat tuntuneet?

”Mukavia! Apua olen saanut, kun olen pyytänyt.”

 

Oletko oppinut kesän aikana jotakin?

”Olenhan mä vähän kaikkea oppinut – kaikkea, mitä käsillä voi tehdä.”

 

Mikä on ollut kivointa tässä työssä?

”Varmaan nuo pajan puolen työt. On saanut tehdä ”isompia” hommia omin käsin ja koneiden parissa.”

 

Aloitat syksyllä opiskelut Kouvolan seudun ammattiopisto KSAO:ssa. Mitä menet opiskelemaan?

”Metallialalle levyseppä-hitsaajaksi. Se oli mulla kolmas vaihtoehto, mutta kyllä se kovasti kiinnostaa. Lisää on innostanut myös se, kun papalla on ollut koneistusyritys, joka on tehnyt Valtralle traktoreihin osia. Se on mielenkiintoinen ala.”

 

Mihin käytät kesätyörahat?

”Kaksipyöräisiin menee jonkun verran, mutta vähän jää säästöönkin.”

 

Olet nyt käynyt mopolla ja ”kevarilla” töissä. Paljonko on ollut työmatkaa?

”Kolmekymmentä tasan. Ei siinä mene kuin vartti tai 20 minuuttia isoa tietä. Ei oo paha.”

 

Onneksi on ollut hyvät kelit.

”Juu, sateessa olisi ollut aika ankeaa.”

 

Onko sinulle jotain terveisiä työkavereille?

”Hyvää jatkoa – ja oli mukavaa.”

 

TYÖNANTAJA ON VASTUUSSA NUORESTA TYÖNTEKIJÄSTÄ

Kun olemme palkanneet alle 18-vuotiaita kesätöihin, olemme huomioineet monenlaisia asioita, jotka suojelevat sekä nuorta että työsuhdetta. Työsuojeluhallinto  esimerkiksi muistuttaa, että työ ei saa vahingoittaa nuoren terveyttä tai kehitystä eikä haitata hänen koulunkäyntiään. Varsinkin opastus ja työn valvonta on toteutettava erityisen hyvin.

Myös vastuukysymyksistä on työnantajan pidettävä huolta. Työ ei saa tuottaa ikään ja kokemukseen nähden liiallista rasitusta, suurta vastuuta omasta ja toisten turvallisuudesta tai huomattavaa taloudellista vastuuta. Siksi esimerkiksi tietyistä koneista tai kassasta ei nuori kesätyöntekijä voi meillä vastata yksin.

Kesätyö onkin yhdessä oppimista ja uuden kokemista. Ja vaikka apu onkin aina paikalla, on tärkeää, että myös vastuuta opetellaan kantamaan.

 

Kiitos Veeti hyvästä työpanoksesta ja tsemppiä tuleviin opintoihin!

 

 


Agri-Kymi maahantuo ja myy traktorikäyttöisiä työkoneita ja perävaunuja maatilojen ja koneyrittäjien käyttöön. Laaja valikoimamme koostuu kustannustehokkaista ja kilpailukykyisistä tuotteista. Olemme asiantunteva ja mutkaton suomalainen perheyritys, joka panostaa pitkiin kumppanuuksiin ja asiakkuuksiin.

Lue muita kirjoituksia

Top