Isolla tilalla rehunkorjuukaluston on oltava tikissä - Agri-Kymi

Isolla tilalla rehunkorjuukaluston on oltava tikissä

HRV Farm Oy Saarijärvellä on yksi Suomen suurimmista lypsykarjatiloista. Tilalla on noin 600 lypsävää lehmää ja nuorkarjaa noin 400 päätä.  Heikki Hiironen vastaa pääasiassa yrityksen konekannasta ja hän on pitkäaikainen SaMASZ-heinäkoneiden käyttäjä.

”Meillä oli sellainen tilanne, että kukaan ei oikein tuntunut ehtivän niittämään meille heiniä, niin ajattelin että nyt on tehtävä ratkaisu ja ostettava se perhoskone.” kertoo Heikki Hiironen ensimmäisen SaMASZin hankinnastaan vuonna 2010. Hiironen urakoi tuossa vaiheessa erilaisia peltotöitä Keski-Suomessa ja viljeli siemenviljaa.

”Tein paljon kartoituksia ja kyselyitä kaikilta merkeiltä, mutta SaMASZ oli hinnaltaan niin paljon kilpailukykyisempi, että uskalsin sen hankkia, vaikka Suomessa ei kauheasti siinä vaiheessa SaMASZin koneista käyttökokemuksia ollutkaan.” Ensimmäisellä perhoskoneellaan Hiironen ajoi neljä kautta ja toisella koneella hän ehti urakoida pari kesää, jonka jälkeen kone siirtyi HRV Farmille. HRV Farm Oy on Hiirosen, Jukka Ruunaniemen ja Jari Valkolan vuonna 2017 perustama yhteisyritys ja yksi Suomen suurimmista lypsykarjatiloista. Työntekijöitä HRV Farmilla on kymmenkunta.

Ennen kuin idea HRV Farm Oy:n perustamistesta syntyi,  Jarilla oli suunnitteilla uusi pihattonavetta silloisen 120 lehmän parsinavetan tilalle ja Jukalla oli 40 lehmän navetta, johon oli myös tulossa uudistuksia. Heikki oli tehnyt rehut molemmille tiloille jo useamman vuoden ajan ja tunsi alueen peltoalat.

”Oltiin Jarin kanssa ajelemassa yhdestä yhteisnavettaesittelystä kotiin ja keskusteltiin, miten se voisi toimia. Ja sitten sattui Heikki tulemaan vastaan.” kertoo Jukka Ruunaniemi pilke silmäkulmassa. Kun asia sitten saatiin sanottua ääneen, idea lähti kehittymään ja jalostumaan aika nopeasti. ”Meidän kylällä on aina tehty yhteistyötä, tuotantopanoksissa ollaan hyödynnetty yhteisostoja jo pitkään ja koneita lainattu ristiin rastiin, eli HRV Farm oli oikeastaan jatkumoa sille.” toteaa Jari Valkola.  

Heikki Hiirosella on kokemusta SaMASZ-niittokoneista yli kymmenen vuoden ajalta.

Yhteisnavetan toimimisen edellytyksenä on, että vastuunjako eri osakkaiden välillä on selvä. Heikki hoitaa pelto- ja konepuolen ja navetan osalta ruokinnan, Jukka on keskittynyt eläinpuolen johtamiseen ja Jarilla on ns. puhtaan toimiston työt eli talous ja työntekijäpolitiikka. ”Tosin kyllä se Jarikin hyppää tarvittaessa navettaan käytännön töihin, koska asuu lähimpänä”, lisää Hiironen. HRV Farmin 600 lehmän karusellinavetta rakennettiin vuonna 2018 Valkolan olemassa olevan tilakeskuksen viereen.

HRV Farmin navetta on otettu käyttöön vuonna 2018.

Päätökset investoinneista tehdään porukalla ja kalustoa päivitetään harkitusti. Välttämättömät rehunkorjuulaitteet pyritään pitämään mahdollisimman tikissä, mutta muuten pyritään pitämään jäitä hatussa hankintojen suhteen ja tarvittaessa hyödynnetään aliurakoitsijoita. HRV Farmin rehuntekoketjuun kuuluvat niittokone, karhotin ja ajosilppuri. Kaikille koneille on omat vakikuskinsa, jotka osaavat hommansa. Käytössä on myös SaMASZin pöyhin kosteiden kelien varalle. Kauden aikana tehdään kolme satoa ja niitetään noin 1500 hehtaaria.

Urakointiaikaan Hiironen niitti SaMASZ-perhosniittokoneellaan jopa 1800 hehtaaria kaudessa. Nykyisin koneen niiittomäärä on noin 1500 hehtaaria kesässä.

Maaseudun ja seutukuntien hiljeneminen sekä työvoiman saaminen ovat HRV Farmin yrittäjiä askarruttavia tulevaisuuden haasteita. Myös maatalousalan ja siihen liittyvän teknisen osaamisen yrittäjät nostavat esille. ”On tärkeää, että varaosat saadaan nopeasti ja vehkeitä osataan korjata ja huoltaa jatkossakin.”

Usko suomalaiseen ruuan tuotantoon ja maatalouteen on HRV Farmin yrittäjillä vahva haasteista huolimatta. ”Ei tässä auta jäädä tuleen makaamaan, vaan yritettävä mennä eteenpäin koko ajan ja lisättävä vain vauhtia.” toteaa Hiironen. 

 

Parasta yhteisyrittämisessä on se, että jokainen voi keskittyä omiin vahvuuksiinsa, käyttää omaa ammattitaitoaan sataprosenttisesti ja kehittyä. Yrittäjien puheessa vilahtaa useaan otteeseen myös työyhteisön tärkeys ja ammattitaitoinen henkilökunta. ”Vanha viisaushan sanoo, että hanki itseäsi paremmat työntekijät.”  Ruunaniemi muistuttaa.

 


SaMASZ on Puolan tärkein ja yksi Euroopan suurimpia rehukoneiden valmistaja. Yrityksen tavoitteena on maailman huippua oleva korkea laatu, joka saavutetaan jatkuvalla tuotekehityksellä ja huippuunsa hiotulla valmistusteknologialla. SaMASZin koneet ovat helppokäyttöisiä, kestäviä ja viimeisteltyjä. Kaikissa SaMASZ-heinäkoneissa on kahden vuoden takuu.

Agri-Kymi Oy on toiminut SaMASZ-työkoneiden maahantuojana jo vuodesta 2007.

Lue muita kirjoituksia

Top