Kyntö vai kevytmuokkaus? Näin voit säästää maata ja energiaa - Agri-Kymi

Kyntö vai kevytmuokkaus? Näin voit säästää maata ja energiaa

Maanmuokkauksen menetelmiin vaikuttavat olosuhteet eli kosteus ja maan rakenne sekä se, mitä pellolle ollaan kylvämässä. Jos olosuhteet sallivat, yhä useammin pellon muokkaus tehdään perinteisen kynnön sijaan kevytmuokkauksena.

 

Kevytmuokkaus on menetelmä, jossa maata muokataan muuten kuin perinteisesti syvälle kyntämällä. Kun maa-ainesta siirretään entistä vähemmän ja aikaisemman sadon kasvien osat peittyvät pintakerroksiin, säästetään energiaa ja aikaa selvästi perinteiseen tapaan verrattuna. Silti vaivaa täytyy viljelijän nähdä, jotta pelto on hyvässä kunnossa: maa on saatava tasaiseksi koko pellon alueelta ja kasvien jätteet eivät saa päästä haittamaan uuden kasvuston elämää.

Kevytmuokkausta voivat olla kultivointi, lautasmuokkaus, äestys tai jyrätyyppisillä kevytmuokkaimilla tehty maan pinnan käsittely. Yksi syy muokkauksen keventämiseen on maan säästäminen: vältetään eroosiota ja ravinteet eivät huuhtoudu pois. Myös sadon tuottoisuudesta odotetaan enemmän, kun maan rakenne ja multavuus paranevat. Tärkeä tekijä on luonnollisesti viljelijälle myös se, että muokkaukseen menee vähemmän aikaa.

Säästetäänkö sänki talven yli? Myönteisesti vastataan ainakin silloin, kun pellon talviaikaisesta kasvipeitteisyydestä voidaan hakea tukea. Toisaalta tässä tapauksessa hyödytään myös kevään pidemmästä kylvöajasta. Yksinkertainen syy saattaa olla lisäksi se, että syksyn märkien olosuhteiden maan muokkaaminen silloin ei edes käy päinsä.

 

Mandamin koneet kevytmuokkaukseen

Agri-Kymin valikoimista löytyy erinomaisia välineitä kevytmuokkaukseen. Mandamin lautasmuokkaimella teet niin kevät- kuin syysmuokkauksen: keväällä niillä varmistetaan oikeanlainen itäminen ja syksyllä sekoitetaan olkimassa.

Mandam TAL-C lautasmuokkaimen lautaset ovat kahdessa rivissä limittäin.

 

Mandamin siipiteräkultivaattorit ovat erinomainen valinta maan kuohkeuttamiseen ja sänkimuokkaukseen. Lisäksi kultivaattorin avulla pystyt parantamaan tiivistynyttä maata.

Mandam-kultivaattoreissa voidaan säätää työsyvyyttä helposti.

 

Vahvan Mandam-jankkurin avulla saat liian tiivistyneeseen peltomaahan lisää ilmatilaa. Samalla se ehkäisee pellon liiallista kuivumista sekä vettymistä. Nykyaikaisen viljelyn raskas kuormitus ja maan fysikaaliset rakenteet voivat johtaa maan tiivistymiseen muokkauskerroksen alapuolella. Siksi jankkuroinnilla parannetaan syväjuuristen kasvien juurten kulkeutumista syvemmälle. Jankkuroinnin hyödyt ovat huomattavat: sillä parannetaan hehtaarisatoja sekä viljelyn kannattavuutta.

Mandam MGW3 jankkurissa on vakiona putkipakkeri.

 

Mandam on puolalainen maatalouskoneiden valmistaja, jonka tuotteita myydään jo yli 26 eri maassa ympäri maailman. Yrityksen kahdella tehtaalla valmistetaan vuosittain yli 3 500 konetta, joista 70 % viedään ulkomaille.

Tutustu mallistoon tästä.

Mandamin omien patenttien ja innovaatioiden pohjalta valmistettujen koneiden tuotekehitys pohjautuu pitkälle hiottuihin tutkimus- ja testausmenetelmiin. Yrityksen ykköskoneita ovat mm. sänkimaan kultivaattorit ja lautasmuokkaimet, joista löytyy useita eri malleja ja kokoja.

 

Mandam-muokkaimiin on saatavilla useita eri pakkerivaihtoehtoja

 

Kestävistä komponenteista valmistetut koneet ovat myös yksinkertaisia: sähköistystä ei ole ja rikkoutuvia osia niin vähän, joten huoltotyöt voi tehdä helposti itse. Lautasmuokkaimien lautasten laakereille on lisäksi annettu viiden vuoden takuu, ja Mandamin itse kehittämä ja patentoima laakerimoduli on täysin huoltovapaa.

 

 


Agri-Kymi maahantuo ja myy traktorikäyttöisiä työkoneita ja perävaunuja maatilojen ja koneyrittäjien käyttöön. Laaja valikoimamme koostuu kustannustehokkaista ja kilpailukykyisistä tuotteista. Olemme asiantunteva ja mutkaton suomalainen perheyritys, joka panostaa pitkiin kumppanuuksiin ja asiakkuuksiin.

Lue muita kirjoituksia

Top