Kotirinteen tilalla niitetään kymmeniä hehtaareita - Agri-Kymi

Kotirinteen tilalla niitetään kymmeniä hehtaareita

Päijät-Hämeen Sysmässä sijaitsevaa Kotirinteen tilaa pitävät Pasi Rinne vaimonsa Miina Kuusimo-Rinteen kanssa. Lypsykarjaa heillä on yhteensä 120 kpl ja nuorisoa n.60 kpl. Keskipoikima kerta 3.5.
Omien ja vuokrapeltojen suuruus on 100 hehtaaria, joten heinän niittämiseen tarvittiin järeää kalustoa. Niittokoneiksi valikoitui SaMASZ etuniittomurskain KDF341S ja perhosniittomurskain KDD 941S. Työteho tällä yhdistelmällä on jopa 10 hehtaaria tunnissa.

Puhtaan rehun edellytys on tarkka niitto. Niittokoneen täytyy seurata pellonpintaa erinomaisesti. SaMASZin perhosniittokoneissa on säädettävä työyksikön jousto, joka takaa parhaan mahdollisen maan myötäämisen. Haastetta nurmen niittämiseen luovat kuitenkin vaihtelevat sääolosuhteet ja erityisesti tänä kesänä pitkään jatkunut helle pitkitti kolmannen rehun tekoa. Kotirinteen tilalle hankittu perhosniittokoneyhdistelmä hankittiin murskaimella varusteltuna, jotta heinän kuivuminen on nopeampaa ja näin ollen paalaus voidaan aloittaa mahdollisimman pian niiton jälkeen.

Kotirinteen tilalla omia peltoja on jopa 100 hehtaaria ja tänä kesänä nurmia niitettiin 250 hehtaaria. Oman heinän saatavuus on tärkeää, jotta rehua riittää ympäri vuoden. Järeästä kalustosta huolimatta uutta perhosniittokoneyhdistelmää ei käytetä urakointiin, sillä heinän niittäminen omaan käyttöön vie kesäkuukausina paljon aikaa. Kun Pasi urakoi pellolla, Miina hoitaa karjaa.

Lypsykarjan lisäksi tilalla keskitytään karjan jalostukseen. Jalostusta on tehty parikymmentä vuotta normaali siemennyksillä mutta alkio jalostus sai alkunsa tuontialkioiden ostosta 5 vuotta sitten. Maahanmuuttaja ja Mamu oli ensimmäiset joita huuhdeltiin kotona v. 2016 ja alkioita heiltä tuli 33 kappaletta. Yksi alkioista syntynyt on Oonsun sonni, joka on  myyty Viking Genetics siementuotantoon. Huuhteluja on nyt puolen vuoden sisällä tehty 7 kpl ja alkioita niistä on tullut liki 90 kpl. Huuhdeltavia hyviä hiehoja alkaa olla jo aika paljon navetassa.

Pasi ja Miina ovat tyytyväisiä niittomurskainvalintaansa.

”SaMASZ  KDD 941S perhosniittomurskain on todella miellyttävä, tehokas  ja helppokäyttöinen jo vähäsellä käyttökokemuksella kerrottuna. Kone tuli tilalle vasta ensimmäisen rehun teon jälkeen”, Miina kertoo.

”Tällä kokemuksella ei ole löytynyt mitään muuta moitittavaa kuin, että karheesta tulee hiukan liian leveä joka aiheuttaa että paalaamisessa tahtoo jäädä vähän reunasta keräämätöntä heinää, toki tämä on karhottimella korjattavissa.

Jos karhotin on käytettävissä niin silloin heinän voi jättää kokonaan levälleen koska niittokoneen murska on täyslevyinen, tämä mainittakoon plussana.”

Tilalla on ajatuksena hankkia lähitulevaisuudessa karhotin jotta paalaaminen nopeutuu, eikä siitä tule jatkossa rehunteon pullonkaulaa tämän todella tehokkaan niittomurskaimen työkoneparina.

Lue muita kirjoituksia

Top