Heinäkoneet kuntoon kesää varten - Agri-Kymi

Heinäkoneet kuntoon kesää varten

Kesäkausi lähestyy humisten ja kohta päästään heinätöihin. Koneiden keväthuolto kannattaa tehdä ajoissa, jotta mahdolliset varaosat ehtii vaihtaa eikä kiirettä tule juuri sesongin alla. Mutta mitä talven jälkeen pitäisi huomioida esimerkiksi niittokoneissa? Ja onko niiden kunnossapidossa eroa esimerkiksi murskainkoneisiin?
Tekninen tuotepäällikkömmme Samuli Lindeman antaa tärkeimmät vinkit.

 

Talven jälkeen kannattaa ensimmäisenä tehdä perustarkastus, jossa katsotaan, että kaikki osat ovat ehjät ja toimivat. Ja se kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen niittokauden alkua.

Samuli suosittelee, että talven seisonnan jälkeen konetta käytetään jonkun verran. Silloin näkee, jos jostain lautasen moduulista ovat tiivisteet kuivuneet ja öljyä rupeaa valumaan maahan.

”Sitten on suositeltavaa, että keväällä vaihdetaan öljyt. Talvea vasten sitä ei kannata tehdä, koska kylmän ja kuuman vaihtelu saattaa kerätä kondensiota. Kun öljyt vaihtaa keväällä, on koneessa ainakin tuoreet öljyt ilman mitään ylimääräistä kondensioita.”

 

Samuli Lindemanilla on SaMASZ-heinäkoneiden huollosta vuosien kokemus.

”Murskainkoneessa kannattaa tehdä murskainakseleiden laakereiden kunnon tarkistukset ja katsoa, että murskainakselista ei puutu murskainsormia. Sitten tietysti sekä niittomallissa että murskainmallissa tarkastetaan lautaset ja katsotaan, että niiden laakerointi on kunnossa ja terät ovat kunnossa”, Samuli Lindeman listaa.

”Yksi tärkeä kevään tarkistuslistan asia liittyy perhoskoneisiin ja KDT-nostolaitekoneisiin. Niiden teräyksiköiden nostosylinterissä ei ole huohottimia, joten tulppa pitää aika ajoin avata, koska sinne saattaa kertyä pieniä määriä öljyä.”

 

Kannattaako keväthuollon yhteydessä vaihtaa jalaksia tai lautasia?

”Totta kai siinä vaiheessa, jos lautaset ovat vaurioituneet eikä niitä ole korjattu syksyllä, ne pitää nyt vaihtaa. Sama pätee kulutusjalaksiin eli on katsottava, etteivät ne ole kuluneet puhki asti. Oikeastaan suosittelen, että kuluvia osia kannattaa tilata tulevaa kautta varten valmiiksi: esimerkiksi teriä, lautasmoduulin murtokiiloja, kulutusjalaksia ja korotusjalaksia.”

 

Niittokoneiden PerfectCUT-teräpalkin lautanen on saanut uuden ja tehokkaamman muotoilun tämän vuoden malleissa. Voiko sen vaihtaa vanhaan koneeseen?

”Koneeseen voi toki vaihtaa uuden mallin lautasen vanhanmallisen tilalle, vaikka vain yhdenkin. Tietysti parhaimman niittojäljen ja suoritustehon saa, jos päivittää vanhan koneen uuden malliseksi niin, että kaikki lautaset ovat sitten uutta mallia. Samalla muuttuu myös terälappu pidemmäksi.”

 

KARHOTTIMIEN JA PÖYHIMIEN KEVÄTHUOLTO

”Karhottimien ja roottoreiden öljyt tarkastetaan ja rasvauspaikat rasvataan. Eli periaatteessa tehdään samat vaiheet kuin tehdään otettaessa uutta konetta käyttöön. Tietenkin vanhemmassa koneessa katsotaan myös, että piikit ovat kunnossa karhottimissa ja pöyhimissä”, Samuli kertoo.

”Myös kaikki kuluvat osat tarkastetaan. Käydään läpi terät ja teräpalkin öljyt ja karhottimissa sitten taas piikit ja karhoroottorin öljyt.”

Samuli muistuttaa, että kaksiroottorisessa Z2-karhottimessa on tärkeää katsoa ohjausvarsien nivelten kunto. Jos on paljon tiellävetoa, pyörät voivat alkaa muuten kulumaan epätasaisesti ja voi tulla rengasrikkoja.

 

 

Pähkinänkuoressa kevään muistilista on Samulin mukaan tämä: tarkasta öljyt, rasvat, teräpalkit ja kulmavaihteet, karhottimissa roottorit sekä piikit karhottimissa ja pöyhimissä. Ja tietysti aika ajoin myös hydrauliletkujen kunto, ettei katastrofia tule kesken työn pellolla.

 

VERKKOKAUPPAMME PALVELEE

Terälaput, pultit, hihnat ja piikit saat tilattua  kätevästi verkkokaupastastamme.

 

VERKKOKAUPPAAN PÄÄSET TÄSTÄ

 

AGRI-KYMI ON VALMIS HEINÄKONESESONKIIN

Agri-Kymi maahantuo ja myy traktorikäyttöisiä työkoneita ja perävaunuja maatilojen ja koneyrittäjien käyttöön. Tuomme markkinoille ratkaisuja, jotka ovat kustannustehokkaita, laadukkaita ja järkevästi hinnoiteltuja. Esimerkiksi heinäkoneista tuomme maahan  SaMASZin karhottimia, niittokoneita, pöyhimiä ja murskaimia. Tarjolla on myös kunnostettuja ja tarkastettuja vaihtokoneita.

SaMASZ-heinäkoneiden  suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota rehun puhtauden säilyttämiseen. Tämän päivän viljelijälle huolellinen rehunkäsittely on itsestäänselvyys, ja laadukkaalla koneella voidaan varmistaa arvokkaan rehun valmistus koko niitetyllä alueella. Koneet eivät vaurioita nurmen tai maan pintaa, ja lisäksi karho on erittäin puhdas, mikä lisää rehun energia-arvoa. Kaikissa SaMASZ-heinäkoneissa on kahden vuoden takuu.

Löydät meiltä juuri sinulle sopivat heinäkoneet. Ota yhteyttä ja kysy lisää.

 


SaMASZ on Puolan tärkein ja yksi Euroopan suurimpia rehukoneiden valmistaja. SaMASZin koneet ovat helppokäyttöisiä, kestäviä ja viimeisteltyjä. Yrityksen tavoitteena on maailman huippua oleva korkea laatu, joka saavutetaan jatkuvalla tuotekehityksellä ja huippuunsa hiotulla valmistusteknologialla. SaMASZ oli ensimmäinen valmistaja, joka myönsi koneilleen kahden vuoden takuun.

Agri-Kymi Oy on toiminut SaMASZ-työkoneiden maahantuojana jo vuodesta 2007.

samasz.fi

Lue muita kirjoituksia

Top