Agri-Kymin historia – Kokeilujen kautta vahvaan konekauppaan - Agri-Kymi

Agri-Kymin historia – Kokeilujen kautta vahvaan konekauppaan

Jaakko ”Jaska” Pirisen perustaman Agri-Kymin tarina on kolmen vuosikymmenen aikana kehittynyt teknisesti lahjakkaan innovaattorin ja ihmisten kanssa toimeen tulevan myyntimiehen yrityksestä tehokkaasti toimivaksi ”meidän yritykseksi”. Töissä on edelleen alkuvaiheista lähtien mukana olleita, ja yritystä johtavat vahvalla osaamisella ja innolla perustajan tyttäret Hanna Pulkkanen ja Milla Pirinen.

Jaakko syntyi Pohjois-Savossa maaseudulla, maanviljelijäperheeseen. Hän oli kiinnostunut tekniikasta ja pääsi opiskelemaan kansakoulun jälkeen Kuopion Teknilliseen oppilaitokseen.

Jaakko sai 80-luvun puolessa välissä työpaikan ensin Belarus-traktoreiden huoltajana Konela-Belarukselta ja pääsi melko pian huoltovastaavaksi Kouvolaan. Jaakko eteni myös työkoneiden myyjäksi ja reissasi paljon entisen Neuvostoliiton alueella.

Suomea vaivannut 1990-luvun lama aiheutti myös Agroman toiminnassa muutoksia, ja Jaakko päätti vuonna 1993 perustaa oman yrityksen tekemään samantyyppistä liiketoimintaa. Jaakko oli huomannut että Agroman maahantuomia koneita ostettiin hyvin ja ”osa oli jopa ihan myytäviä – ei tosin kaikki”, kuten Jaakko joitakin epäonnistumisia myöhemmin naureskeli.

Pienimuotoiselle maahantuonti- ja myyntiliiketoiminnalle yrittäjä antoi nimeksi Agri-Kymi, Kouvolassa virranneen Kymijoen mukaan. Huhu ei kerro, nimettiinkö Hankkijan Agrimarketit ennen vai jälkeen Agri-Kymin.

Jaakko Pirinen Farmari-messuilla 2015

Monenlaista kaupankäyntiä

Jaakko matkusteli satelliittipuhelin mukanaan ympäri Venäjää ja Baltian maita etsiessään sopivia yhteystyökumppaneita. Fakseja läheteltiin jo silloin, internetistä ei kuitenkaan vielä paljon ollut apua. Jaakko puhui vain auttavasti alkeellista Venäjää, mutta se ei vauhtia hidastanut. Kun auton takakonttiin pakattiin vielä kahvia, viinaa ja tupakkaa, niillä eväillä eri maiden rajat aukesivat ja Jaakko solmi yhteistyösopimuksia.

Kun liiketoiminta oli pyörinyt jo muutaman vuoden, Jaakko uskalsi siirtää työhuoneensa kotoa Korjalan alueelta vuokratun hallin päähän ja palkkasi jopa muutaman työntekijän. Heistä Anssi Pasi ja Samuli Lindeman ovat yrityksen palveluksessa töissä edelleen. Yrityksen nykyiset omistajat eli Jaakon tyttäret Hanna ja Milla pääsivät jo silloin toimintaan mukaan: he saivat viikonloppuisin käydä siivoamassa toimistolla ja pestä vessat.

”Aikojen saatossa isä kokeili vaikka minkälaista liiketoimintaa. Joskus Venäjältä löytyi erikoisen näköisiä mopoja ja kerran autotallimme oli täytetty naisten kengillä”, Hanna Pulkkanen kertoo. Jossain vaiheessa Jaakko sai idean siirtyä kuljetusliiketoimintaan ja osti kylmäkuljetuksiin sopivan rekan. Puolan rajalla tapahtuneen sekaannuksen vuoksi rekka pysäytettiin keskellä ei mitään ja yritettiin ryöstää. Ryöstäjät luulivat saaneensa saaliiksi elektroniikkaa, mutta rekassa olikin vain hedelmiä. Kuljettajasta ja rekasta yritettiin vielä pyytää lunnaita, mutta vihdoin ryöstäjät päästivät rekan kuskeineen vapaaksi. Ilmeisesti tämä kokemus riitti kuljetusalasta, ja rekka myytiin pois”, Hanna kertoo.

Anssi Pasi on ollut Agri-Kymin palveluksessa alusta asti.
Samuli Lindeman tuli taloon 18 vuotta sitten.

Omaa tuotekehitystä

Vähitellen tuotevalikoimaan löytyi uusia potentiaalisia ja yhteensopivia tuotteita. Jaakko toimi tiiviisti valmistajien kanssa niiden tuotekehityksessä ja siinä auttoi hänen vahva tekninen osaamisensa. Hän teki piirroksia ja suunnitteli, kuinka koneita tulisi parantaa asiakkailtaan saamansa palautteen mukaan. Näin syntyivät esimerkiksi Tempo-kärryt.  Jaska oli myös kokenut ja arvostettu myyjä: hän sai asiakkaan vakuutettua asiasta kuin asiasta, ja monet isännät tykkäsivätkin tehdä kauppaa itse kauppiaan kanssa.

Valko-Venäjällä 2014
Farmari-messut 2015

Vuonna 2013 yrityksen pitkäaikainen ostaja siirtyi muihin tehtäviin. Jaakko joutui yhtäkkiä miettimään, mistä löytäisi jonkun kielitaitoisen hoitamaan tehtävää. Milla suostui tulemaan hetkeksi auttamaan ja huomasi nopeasti että tehtävää riitti. Joulukuussa 2013 Hannakin tuli mukaan yrityksen toimintaan ”auttamaan joululomalla”.

Tässä vaiheessa yrityksen liikevaihto oli jo ylittänyt viisi miljoonaa euroa, liiketoiminta oli laajentunut koko Suomeen ja yritys toimi uusissa, itse omistetuissa tiloissa. Tämä oli vaatimattomista olosuhteista maalta ponnistaneelle Jaakolle varmasti todella iso saavutus.

”Meille tytöille tuli nopeasti selväksi, että isän vahvuudet olivat myynnissä ja uusien tuotteiden löytämisessä mutta eivät välttämättä yrityksen ammattimaisessa johtamisessa”, Hanna kertoo. Niinpä Hanna ja Milla alkoivat kehittää yrityksen toimintaa. Näin alkoi matkustaminen Helsingin ja Kouvolan välillä.

”Keskustelimme useasti sukupolvenvaihdoksesta. Yritykset kuitenkin olivat Jaakon aikaansaannoksia ja hän ei ollut vielä valmis luopumaan niistä,” Hanna kertoo.

Raskas vuosi

Tammikuussa 2016 Jaakko menehtyi lomamatkalla saamaansa sairaskohtaukseen. Lähtö tuli täytenä yllätyksenä, tunnettiinhan Jaakko aktiivisena liikkujana.

Hanna ja Milla tekivät nopeasti päätöksen jatkaa yrityksen toimintaa ”kuten ennenkin”. Vuodesta tuli kuitenkin yritykselle haasteellinen muutenkin. Hanna oli poissa yrityksen toiminnasta esikoislapsen syntymän vuoksi. Yrityksessä jäljellä olevista myyjistä toinen, Heikki, jäi eläkkeelle syksyllä 2016. ”Yrityksen myyntiin tuli nopeasti  noin 2,5 miljoonan euron vajaus. Samaan aikaan jotkut yhteistyökumppanit käyttivät tilannetta hyväkseen ja jouduimme irtisanomaan sopimuksia”, Hanna muistaa.

Vuonna 2017 yrityksen sukupolvenvaihdos toteutettiin loppuun. Hannasta tuli toimitusjohtaja ja Milla otti vastuulleen yrityksen markkinoinnin ja viestinnän. Yrittäjät etsivät tueksi myös ulkopuolista apua, ja hallituksen toimintaan otettiin neuvonantaja, joka on toiminnassa mukana edelleen.

Mukana alan muutoksessa

”Agri-Kymi on muuttunut ’yhden henkilön’ yrityksestä ’meidän kaikkien yritykseksi’. Henkilöstö on sitoutunut tekemään työnsä parhaalla mahdollisella tavalla ja ymmärtää, että tämä on meidän kaikkien työpaikka”, Hanna kiittää.

”Olen modernin työkulttuurin kannattaja, jossa luodaan ensin molemminpuolinen luottamus, ja sen jälkeen annetaan henkilöstön tehdä itsenäisiä päätöksiä. Tärkeintä ei ole, että asiat tehdään, kuten minä haluan. Tärkeintä on, että asiat tehdään”, Hanna avaa kulttuurin muutoksia.

”Isä oli yrittäjänä vanhan liiton miehiä. Yrittäjyys oli elämäntapa ja töitä tehtiin ahkerasti, myös viikonloppuisin”, Hanna muistelee. Isänsä kasvatuksen ja esimerkin vuoksi korkea työmoraali on itsestäänselvyys hänelle. Hanna kasvoi yrittäjäperheessä, jossa työntekoa ei pelätty.

”Meidän yritystä” johtaa nainen, jolla on yrittäjäperheen kokemuksen lisäksi myös kansainvälisen kaupan vahva osaaminen. Hanna on opiskellut  liiketaloutta ja johtamista Suomessa ja ulkomailla. Työkokemusta on kertynyt konekaupan lisäksi niin globaaleista ohjelmistotaloista, rahoitusyhtiöistä kuin vaatekaupoista ja ravintoloistakin.

Nuo vuodet opettivat Hannalle haastavien ongelmien ratkaisukykyä ilman ohjeita – välillä kaaoksenkin keskellä. ”Sanottiin, että osaan laittaa asioita tapahtumaan”, Hanna muistelee.

Nytkin tapahtuu: toimintatapoja ja yritystä kehitetään jatkuvasti. Se on edellytys sille, että Agri-Kymi pysyy mukana nopeassa muutoksessa, jota alalla nähdään koko ajan.

”Kilpailu on kovaa, ja on tärkeää pitää asiakas tyytyväisenä. Meidän pitää siis pystyä toimimaan entistä järkevämmin, tehokkaammin ja uusilla toimintatavoilla. Nämä ovat lainalaisuuksia, jotka pätevät ihan kaikissa yrityksissä, eivät pelkästään konekaupassa”, Hanna muistuttaa.

Tämän päivän Agri-Kymi siis kehittyy ja voi hyvin. ”Tulevaisuudessa kumppanien määrä laajenee, mikä myös lisää yrityksen myyntiä entisestään”, Hanna paljastaa tulevasta.

Jaakko Pirisen tytär Hanna Pulkkanen

Agri-Kymi Oy


Vuonna 1993 perustettu perheyritys
Työntekijöitä 9
Liikevaihto noin 4 miljoonaa euroa
Toimipaikka Kouvolan Korjalassa
10 jälleenmyyjää eri puolilla Suomea

Agri-Kymi maahantuo ja myy traktorikäyttöisiä työkoneita ja perävaunuja maatilojen ja koneyrittäjien käyttöön. Laaja valikoimamme koostuu kustannustehokkaista ja kilpailukykyisistä tuotteista. Olemme asiantunteva ja mutkaton suomalainen perheyritys, joka panostaa pitkiin kumppanuuksiin ja asiakkuuksiin.

Lue muita kirjoituksia

Top